image
Sursa foto: jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

O asistentă medicală de la spitalul Criuleni, către pacient: „N-ai bint? Du-te și-ți cumpără! Crezi că eu o să-ți cumpăr?”

Mai mulți pacienți din secția terapie a spitalului raional Criuleni se plâng că sunt trimiși să-și procure pansamente și ser fiziologic.

„Am rămas șocată când sora medicală ne-a spus să ne cumpărăm „bint”, că spitalul nu-i obligat, că aici e terapie, nu reanimație”, se plânge ruda unui pacient.

Femeia ne spune că o rugase pe sora medicală să-i fixeze rudei sale seringa pentru perfuzii, care cădea, la care aceasta s-a răstit, zicându-i: „A, n-ai bint? Du-te și-ți cumpără, tu ce crezi că eu am să-ți cumpăr?”.

Pacienții se plâng că sunt nevoiți să-și procure și serul fiziologic. Reporterul nostru a fost martor cum pacienții sunt trimiși să-și cumpere medicamente, pansamente și ser fiziologic.

spital criulenispital criuleni

Directorul spitalului susține că nu au probleme cu lipsa medicamentelor

Spitalul raional Criuleni, pe parcursul anilor, a beneficiat de un milion 600 de mii de euro pentru reparații capitale. Banii au fost donați de către medicii elvețieni.

spital criulenispital criuleni

Totuși unii dintre angajații susțin că spitalul duce lipsă de medicamente, personal calificat și altele.

Directorul spitalului, Sergiu Halipli spune că toate problemele sunt soluționate în termeni cât mai restrânși și că instituția nu duce lipsa de medicamente.

spital criulenispital criuleni

„Careva medicamente sunt, careva lipsesc. Chiar ieri au ajuns soluțiile, serul fiziologic în secție, după ce a fost testat în laborator. Până ieri am folosit soluții din rezerva care a rămas din 2019. Și consumabile avem, le rezolvăm pe toate în termeni cât mai restrânși”, a declarat pentru jurnal.md Halipli.

Cât despre faptul că pacienții sunt trimiși de către sora medicală să-și procure pansamente și ser fiziologic, directorul spitalului a spus: „Eu încă din 2019 am dat ordin tuturor șefilor de secții să nu trimită niciun pacient ca să procure medicamente”.

Chiar dacă directorul insistă că spitalul beneficiază de ser fiziologic, o rudă a unui pacient ne-a declarat că astăzi din nou a fost nevoită să procure din banii proprii această soluție.

spital criulenispital criuleni

Serviciile medicale nu sunt nici pe departe gratuite

Un studiu publicat de Organizația Mondială a Sănătății și realizat de experți din mai multe țări confirmă că în Republica Moldova serviciile medicale nu sunt nici pe departe gratuite. 46% din cheltuielile totale pentru sănătate reprezintă plățile din buzunarul pacienților. Datele mai arată că peste 60 la sută din banii plătiți din buzunar sunt orientați către medicamente, servicii stomatologice și îngrijiri medicale la etapa de internare în spital.

spital criulenispital criuleni

spital criulenispital criuleni

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: