image
Sursa foto: jurnal.md

SCANDALOS. Safarmatov: „Cineva de la SIS transmite FSB-ului informații despre moldovenii care luptă pentru Ucraina”

Acuzații extrem de grave la adresa Serviciului de Informații și Securitate (SIS) sunt aduse de către veteranul de război Arslan Safarmatov, care luptă în Legiunea Internațională a Ucrainei. Acesta afirmă că a aflat de la unii reprezentanți ai serviciilor secrete ucrainene că cineva de la SIS transmite FSB-ului informații despre moldovenii care apără Ucraina. Tot SIS, adaugă el, este instituția care l-a anunțat în căutare în R. Moldova.

După ce a fost rănit pe 3 iunie la Severodonețk, Safarmatov a fost de două ori în Moldova și de fiecare dată a fost reținut ore în șir la vamă. În cele din urmă, susține el, un polițist de frontieră moldovean i-ar fi șoptit că este anunțat în căutare de către SIS.

„Ce fel de căutare e asta, dacă de atâtea ori m-au găsit?”

„Dacă sunt cu autobuzul, o oră întreagă așteaptă toți pasagerii, și femei, și copii. Întotdeauna e aceeași procedură: mă văd și-mi zic: „Iată, dvs sunteți în căutare”. Le arăt ce am în rucsac și ei telefonează undeva și așteaptă indicații. Li se spune să verifice mai bine și mă verifică încă o dată amănunțit, atât cei de la vamă, cât și poliția de frontieră. Pe urmă iarăși sună și așteaptă să li se spună că, dacă n-am nimic interzis, să-mi permită să plec. Și polițiștii de frontieră, și vameșii mi-au spus că lucrul ăsta e de prisos, pentru că ei oricum mă verifică. Cineva dintre ei m-a informat că sunt anunțat în căutare de către SIS. M-am întrebat și eu: ce fel de căutare e asta, dacă de atâtea ori m-au găsit?”, se întreabă veteranul de război.

Safarmatov își amintește că, după începutul războiului din Ucraina, Rosian Vasiloi, șeful Poliției de Frontieră a R. Moldova, ar fi promis veteranilor războiului din Transnistria, de față cu ministra Revenco, că moldovenii care apără statul vecin nu vor fi reținuți la întoarcerea acasă.

„L-am sunat acum și eu pe Vasiloi. M-am prezentat și i-am zis: „Dle ați dat cuvântul vreo două luni în urmă că n-o să ne atingă nimeni la graniță. El m-a interrupt și mi-a spus: „Dle Safarmatov, la revedere”. Și gata.”, se arată indignat luptătorul.

Și Jurnal.md a încercat să discute în această privință cu șeful Poliției de Frontieră. Când a auzit că ne interesează subiectul Safarmatov, fără să ne mai asculte, Vasiloi ne-a răspuns: „Adresați vă rog întrebările către serviciul de presă. La revedere.”

„Era o listă întreagă cu datele noastre exacte”

Acum câteva săptămâni, Arslan Safarmatov s-a întâlnit la Kiev cu camarazii săi moldoveni din Legiune. Atunci, responsabili ai serviciilor secrete ucrainene le-ar fi adus la cunoștință că au depistat mai multe informații secrete care se aflau în posesia rușilor. Printre acestea, era și o listă cu moldovenii care luptă de partea Ucrainei.

„Ne-au spus că datele noastre au ajuns la FSB. Era o listă întreagă cu datele noastre exacte: nume, anul nașterii, numărul pașaportului, câți copii am, cum îi cheamă ș.a.m.d. Cine ar fi putut să le obțină și să le transmită la Moscova? Cei de la Kiev ne-au spus că numai cineva de la SIS”, precizează veteranul de război.

Safarmatov nu crede că actuala conducere a R. Moldova ar fi interesată de astfel de jocuri și presupune că transmiterea informațiilor către FSB ar fi lucrul unor colaboratori ai SIS, subordonați fostelor guvernări, din echipa fostului director al instituției Alexandr Esaulenco.

„Cred că cel care m-a anunțat în căutare are legături cu cel care le-a dat rușilor informații despre noi, dacă nu e chiar aceeași persoană”, a menționat el.

Jurnal.md l-a apelat și pe Alexandr Esaulenco, însă acesta ne-a spus că am greșit numărul. Am expediat și un demers oficial către SIS. Când această instituție și Poliția de Frontieră ne vor răspunde, vom reveni cu detalii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: