image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Interpelare la ANI, pentru a afla din ce surse fostul șef SIS a plătit despăgubiri de milioane în cazul profesorilor turci

Deputații din Platforma Demnitate și Adevăr au interpelat astăzi, 11 septembrie, Autoritatea Națională de Integritate solicitând verificarea sursei celor patru milioane de lei de care a avut nevoie fostul director SIS Vasile Botnari, pentru a restitui despăgubirile pe care statul RM le-a achitat, după condamnarea la CEDO, familiilor profesorilor turci.

Amintim că procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că fostul director SIS a fost condamnat „cu suspendare” după ce a restituit 125 de mii de euro, achitate de RM după condamnarea la CEDO în acest caz, dar și 19 mii de euro, cât a costat închirierea avionului cu care cei șapte angajați ai liceelor „Orizont” au fost duși în Turcia.

În sentința dată ieri publicității nu se spune nimic despre faptul că fostul șef al SIS ar fi achitat prejudiciile , plătite anterior de stat celor 7 familii, conform deciziei CEDO. Mai mult ca atât, acesta nu a fost condamnat cu suspendare, ci s-a ales doar cu o amendă de 88 de mii de lei.

Potrivit unui comunicat emis de Platforma DA, „toată această tevatură cu judecata despre care nu trebuia să afle nimeni, nu este decât o farsă abominabilă și o insultă în adresa familiilor îndurerate ”.

Deputatul Chiril Moțpan se întreabă pentru ce a fost condamnat sau doar sancționat Vasile Botnari: „Care sunt capetele de acuzare, abuzurile pe care le-a comis? O operațiune de răpire și deportare, elaborată până în cele mai mici detalii cu implicarea forțelor de ordine, a securității, cu avioane și controale vamale a fost realizată de o singură persoană?! Judecătoria Chișinău a decis că da! O asemenea decizie de secretizare a unui dosar cu sentință cu tot, stabilește un precedent extrem de grav. Dacă într-un caz de interes public acut s-a făcut o condamnare secretă, despre care nu știe nimeni, înseamnă că același lucru se poate întâmpla și în alte cazuri de interes sporit pentru societate, inclusiv furtul miliardului, inclusiv abuzurile lui Igor Dodon și ale anturajului lui, inclusiv cazurile legate de situația din Transnistria!”, afirmă Chiril Moțpan

Deputatul Vasile Năstase a interpelat astăzi ANI pentru a afla de unde a avut fostul director SIS, Vasile Botnari, patru milioane de lei pentru a plăti despăgubiri în dosarul reținerii și expulzării abuzive a profesorilor turci.

Amintim că și deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate consideră că acest caz ridică întrrebări rezonabile cu privire la independența actualului procuror general. "Procurorul general trebuie să răspundă - de ce nu a contestat această decizie? Pentru că din câte noi înțelegem, termenul de contestare a expirat. Deci, procurorii nu mai pot contesta o astfel de decizie. Respectiv, ea devine definitvă și irevocabilă. Este oare Procuratura de acord și consideră oare Procuratura că este corect să dai o amendă de 88 de mii de lei pentru o astfel de faptă gravă? Toate aceste lucruri trezesc o bănuială rezonabilă cu privire la independența actualului procuror general", a declarat pentru JurnalTV, deputatul Sergiu Litvinenco.

Șeful statului Igor Dodon nu a comentat deocamdată acuzațiile aduse. „Asemenea afirmații țin de imaginația inflamată a domnilor din opoziție”, a reacționat reprezentanta Președinției, Carmena Sterpu. Potrivit acesteia, „președintele Dodon nu are și nici nu poate avea vreo influență asupra organelor de drept și judecătorești”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: