image
Sursa foto: Profimedia

Cutremur cu magnitudinea 6,2 în largul Insulelor Tonga, după erupţia şi tsunamiul devastator de acum câteva zile

Un cutremur de magnitudinea 6,2 s-a produs, joi, în largul Insulelor Tonga, potrivit Institutului american de geofizică USGS.

Cutremurul a avut loc la ora 6.40 GMT (8.40, ora României), la o adâncime de 14,5 kilometri, la aproximativ 219 kilometri nord-vest de oraşul Pangai, situat pe Insula Lifuka.

Nicio pagubă nu s-a semnalat iniţial, iar cutremurul pare că nu a fost resimţit în Insulele Tonga sau în Insulele Fiji vecine.

Seismul vine după după ce arhipelagul a fost devastat la jumătatea lu ianuarie de o erupţie vulcanică urmată de un tsunami.

Această regiune a Oceanului Pacific înregistrează o activitate seismică zilnică după erupţia Vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, la 15 ianuarie.

Erupţia acestui vulcan, situat la aproximativ 65 de kilometri de capitala Nuku'alofa, a provocat un tsunami care a afectat 85% din populaţia arhipelagului, potrivit ONU, notează Digi24.

Această catastrofă, ”fără precedent” potrivit Guvernului, s-a soldat cu trei morţi în Tonga şi doi pe plajele din Peru, din cauza valurilor de tsunami pe care l-a cauzat.

Forţa erupţiei vulcanice produse în arhipelagul Tonga pe 15 ianuarie a depăşit-o pe cea a bombei atomice de la Hiroshima, au anunţat oamenii de ştiinţă de la agenţia spaţială americană NASA.

comentarii: