image
Sursa foto: digisport.ro

Cupa Mondială nu are niciun secret pentru inteligența artificială: Americanii au calculat și știu câștigătoarea

Cupa Mondială din Rusia a ajuns dela la faza sferturilor de finală, acolo unde au ajuns cele mai bune opt echipe. Cu această ocazie, celebra companie multinațională de investiții bancare și servicii financiare a utilizat din nou algoritmul de calcul care a scos la iveală probabilitățile prin care se arată cine va câștiga competiția supremă.

Conform companiei, o mașină de calcul a simulat peste un milion de probabilități și a calculat totul în funcție de mai mulți indici. Inițial, înainte de startul Mondialului din Rusia, compania a prezis că va fi o finală Germania - Brazilia, câștigată de sud-americani, însă între timp nemții au fost eliminați încă din faza grupelor.

Apoi, după noile calcule din optimi, în locul Germaniei era văzută Anglia drept adversara brazilienilor în marea finală, însă tot "Selecao" se va impune. Un ultim calcul făcut înaintea sferturilor relevă că Anglia va fi totuși eliminată în semifinale, de către Croația, care va fi adversara Braziliei în ultimul act. Asta după ce se pare că drumul Croației ar fi fost favorizat tocmai de eliminarea campioanei din 2010, Spania, în faza optimilor.

Inteligența artificială a calculat șansele echipei lui Neymar de a triumfa la 24,9 la sută, în timp ce pe locul secund din acest punct de vedere ar fi Franța, cu șanse de 15,8 la sută, dacă nu ar fi pe aceeași parte de tablou cu Brazilia. Cu toate acestea, dacă Franța și Croația s-ar întâlni, șansele cele mai mari le-ar avea croații, cu 33,2 la sută, față de 25,2 la sută, atât cât au elevii lui Deschamps, care sunt pe aceeași parte de tablou cu brazilienii, iar mașina de calcul spune că Brazilia va merge mai departe.

Britanicii s-au calificat dramatic în sferturi, însă probabilitatea ca ei să ajungă în finală sunt cele mai mici, și anume 5,7 la sută.

Sistemul de calcul pe care îl folosește inteligența artificială se bazează, în principal, pe evenimentele din trecut, însă nu se precizează cât de departe în trecut. Ceea ce nu s-a măsurat și nu a fost luat în calcul a fost emoția, efectul presiunii fanilor sau dinamica echipei în sine. În fapt, jucătorii pot fi în formă de vârf pe parcursul competiției, iar apoi să scadă brusc într-un joc crucial, atunci când echipa are cea mai mare nevoie de vârfuri de formă. Totodată, se precizează că o echipă mai slabă poate da peste cap calculele și să învingă o echipă mai puternică pe baza calculului dinamic.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: