image
Sursa foto: stisc.gov.md

Moldovenii din diasporă își vor putea perfecta semnătura electronică la misiunile diplomatice și oficiile consulare

Un acord interinstituțional ce va facilita perfectarea semnăturii electronice pentru cetățenii moldoveni din diasporă, prin intermediul misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale țării noastre, a fost semnat astăzi de Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) și Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Acordul prevede prestarea în străinătate de către STISC a serviciilor de certificare a cheilor publice (semnătura electronică) și anume: eliberarea/revocarea certificatelor cheilor publice, suspendarea/restabilirea valabilității certificatelor cheilor publice prin intermediul misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale Republicii Moldova.

„Astfel, simplificăm accesul la serviciile publice electronice și depășim barierele de interacțiune dintre cetățean și stat, oferim confort utilizatorilor și facilităm beneficierea de servicii publice electronice calitative la distanță/on-line. Prin această acțiune Republica Moldova se aliniază recomandărilor și standardelor țărilor europene”, a declarat directorul STISC, Gheorghe Pantaz.

La rândul său, Secretarul General interimar al MAEIE, Sergiu Odainic, a declarat că „oferirea în premieră prin intermediul serviciului diplomatic a posibilității perfectării semnăturii electronice va oferi un prilej conaționalilor noștri din exterior să relaționeze mai facil cu instituțiile de stat din țară”.

Serviciile de emitere a certificatelor cheilor publice vor fi prestate în conformitate cu prevederile Legii nr. 91/2014 privind semnătura electronică și documentul electronic, Regulamentul privind activitatea prestatorilor de servicii de certificare în domeniul aplicării semnăturii electronice (aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1140/2017), Ordinul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova nr. 70/2016 cu privire la aprobarea unor acte normative în domeniul organizării funcționării prestatorilor de servicii de certificare în domeniul semnăturii electronice, precum și Normele tehnice în domeniul semnăturii electronice avansate calificate.

comentarii: