image
Sursa foto: mediafax.ro

Erdogan le-a cerut cetățenilor din Turcia să îşi păstreze economiile în lira turcească

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, le-a cerut turcilor să îşi păstreze economiile în lira turcească şi a declarat că recenta volatilitate a ratei de schimb se află în mare parte sub control după ce moneda naţională s-a devalorizat semnificativ în ultimele două luni, relatează Reuters.

„Vreau ca cetăţenii mei să îşi păstreze economiile în moneda naţională, să îşi facă afacerile în moneda naţională. Recomand asta", a spus Erdogan într-un discurs la Istanbul.

"Să nu uităm: dacă nu folosim moneda noastră ca etalon, suntem condamnaţi să ne scufundăm. Vom merge înainte cu lira turcească, moneda noastră, nu cu o valută sau alta", a adăugat preşedintele turc.

În discursul său, adresat oamenilor de afaceri, Erdogan a mai făcut apel la turci să îşi depună în sistemul bancar economiile în aur şi a reiterat opinia sa nonconformistă conform căreia ratele dobânzilor sunt cauza inflaţiei.

"Pentru o perioadă de timp, am purtat lupta de a salva economia turcă de ciclul ratelor ridicate ale dobânzilor şi inflaţia mare şi de a o pune pe drumul creşterii prin investiţii, ocuparea locurilor de muncă, producţie, exporturi şi surplusul de cont curent", a afirmat preşedintele.

"Ratele dobânzilor când scad, când cresc. Prieteni, haideţi să scoatem asta din registrele noastre. Ratele dobânzilor îi îmbogăţesc pe cei bogaţi şi îi sărăcesc pe cei săraci", a spus el, mai scrie sursa citată de Agerpres.

Economiile turcilor s-au erodat în ultimele luni din cauza prăbuşirii lirei, deşi aceasta şi-a mai revenit de la raportul istoric de 18,4 faţă de dolar înregistrat săptămâna trecută, după introducerea unei scheme de stat pentru protejarea depozitelor locale în faţa pierderilor cauzate de deprecierea în raport cu principalele monede străine.

Noutăţile partenerilor

comentarii: