image
Sursa foto: Getty Images

FIFA anunță că suspendă cluburile și fotbaliștii dacă participă la Superliga Europeană! Planul granzilor, deturnat

FIFA și cele șase confederații fotbalistice, inclusiv UEFA, au anunțat că se opun înființării așa-zisei Superligi Europene, competiție care ar fi urmat să rivalizeze cu Liga Campionilor și la care ar fi participat doar echipele de top.

În cazul în care Superliga Europei chiar va exista, cele mai importante foruri fotbalistice din lume anunță că nu vor recunoaște noua competiție și îi vor suspenda pe cei care participă acolo.

"FIFA și cele șase confederații (AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, OFC și UEFA) repetă și spune cu fermitate că o astfel de competiție nu va fi recunoscută nici de FIFA și nici de o altă confederație.

Orice club și jucător implicat într-o astfel de competiție va suporta consecințele și nu va putea participa la competițiile FIFA sau a confederației din care fac parte.

Conform statutului FIFA, toate competițiile trebuie organizate și recunoscute de forul competent, în funcție de nivel. Confederațiile recunosc Campionatul Mondial al Cluburilor, cu noul său format, ca fiind singura competiție mondială a FIFA la nivel de club", se arată pe site-ul UEFA.

În ultimele luni, s-a scris despre Superliga Europei ca fiind un proiect major, de 6 miliarde de euro, care ar urma să debuteze în sezonul 2022-2023. Aceasta ar urma să se desfășoare sub forma unui campionat de 18 echipe, cu 34 de etape.

În Superliga europeană se spunea că ar urma să participe trei echipe din Spania (Real, Barcelona și Atletico Madrid), cinci cluburi din Premier League (Liverpool, Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal sau Tottenham, una trebuie lăsată în afara competiției), două cluburi din Bundesliga (Bayern Munchen și Borussia Dortmund), trei formații din Serie A (Juventus, Milan și Inter), respectiv unul sau două cluburi din Franța (PSG are un loc asigurat).

Pe lângă aceste cluburi de top, în Superligă ar fi urmat să participe și echipe de tradiție precum Ajax, Porto sau Benfica, dar și giganți din Rusia, cum ar fi CSKA Moscova sau Zenit.

Florentino Perez a făcut, în urmă cu câteva zile, o vizită până în Italia, acolo unde s-a întâlnit cu președintele lui Juventus, Andrea Agnelli.

Cei doi șefi au discutat preț de 3 ore la baza lui Juve, iar presa italiană a început să speculeze. Oficial, vizita a fost pentru a discuta "politici generale ale fotbalului global".

Asta se explică dacă avem în vedere că Agnelli este președintele Asociației Europene a Cluburilor de Fotbal (ECA), în timp ce Perez este susținătorul ideii unei Superligi Europene.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: