image
Sursa foto: gov.md

Ambasadorul UE, despre „comerțul” cu deputați din Parlamentul RM: „Un lucru foarte jalnic”; Ce spune despre cazul Gațcan

„Sunt un lucru foarte, foarte jalnic”. Astfel a comentat ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, informațiile despre faptul că unii deputați din Parlamentul RM și-au schimbat fracțiunile pentru sume exorbitante.

În cadrul unui interviu la Europa Liberă, șeful Delegației UE a fost întrebat dacă a fost surprins să audă că un deputat în Parlamentul Republicii Moldova se vinde la un preț exorbitant.

„Aceste așa-zise informații sunt un lucru foarte-foarte jalnic”, a spus Peter Michalko.

Cât despre sechestrarea deputatului Ștefan Gațcan, ambasadorul UE a menționat că „aceste practici nu au nimic în comun cu democrația parlamentară și standardele parlamentare”.

„... și asta arată că oamenii din Republica Moldova merită să fie reprezentați de către reprezentanți reali care îi ascultă și îi reprezintă și de standarde înalte și în domeniul democrației parlamentare. Dacă există fenomene care cad sub domeniul deja penal, organele respective trebuie să acționeze, și să acționeze în fiecare din aceste cazuri, nu în mod selectiv. Pentru că a fost Republica Moldova destul de multe ori și în trecut criticată pentru atitudinea și acțiunile selective din sectorul justiției, dar în modul în care oamenii într-adevăr pot să simtă că interesele lor sunt protejate. Pentru că asta este protejarea intereselor cetățenilor de a fi reprezentați de către un sistem într-adevăr democratic”, a declarat Michalko.

În cadrul aceluiași interviu, ambasadorul european a precizat că a doua tranșă de 30 de milioane de euro, din asistența macrofinanciară acordată de Uniunea Europeană, va ajunge în bugetul Republicii Moldova în câteva zile, afirmă ambasadorul european la Chișinău, Peter Michalko.

„Eu cred că banii vor ajunge în câteva zile, tocmai când se termină toată procedura tehnică. Sunt bani destinați bugetului de stat, este vorba despre a doua tranșă a asistenței macrofinanciare din programul semnat în 2017. Din păcate, numai acum s-a putut să se plătească tranșa a doua a acestei asistențe”, a precizat ambasadorul UE.

Noutăţile partenerilor

comentarii: