image
Sursa foto: podul.ro

Românii din Republica Moldova, așteptați astăzi la secțiile de votare; Cum se votează la europarlamentare și la referendum

Cele 36 de sectii de votare deschise de România în Republica Moldova, pentru alegerile europarlamentare și referendumul național de duminică, așteaptă astăzi alegătorii până la ora 21.00.

Cetăţenii români pot să voteze în cadrul ambelor scrutine sau pot să participe doar la europarlamentare sau numai la referendumul naţional.

Totodată, cei care iniţial au optat pentru un singur scrutin, iar mai apoi se vor răzgândi şi vor decide să voteze şi la al doilea, vor putea s-o facă până la ora închiderii secţiilor de votare.

La europarlamentare, primele în buletinele de vot sunt: PSD, Alianţa USR-PLUS, Partidul PRO România şi UDMR. Urmează PNL, ALDE, Partidul Prodemo şi Mişcarea Populară.

În total, sunt 13 formaţiuni politice şi trei candidaţi independenţi.

În cadrul referendumului inițiat de președintele României, Klaus Iohannis, sunt propuse două întrebări:

1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”;

2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

Pe teritoriul Republicii Moldova sunt deschise 36 de secţii de votare, inclusiv opt în municipiul Chişinău: la Ambasada României, la Consulat, la Institutul Cultural "Mihai Eminescu", la Direcţia "Căii Ferate din Moldova", la liceele "Gheorghe Asachi" și "Spiru Haret" și la Universitatea de Stat din Moldova.

De asemenea, în acest an, este deschisă o secţie de votare şi la Durleşti. Adresele exacte ale secţiilor de votare sunt disponibile pe site-ul Ambasadei României în Republica Moldova - chisinau.mae.ro.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: