image
Sursa foto: Jurnal TV

Primul moldovean care a deschis o școală de dans în Torino // VIDEO

Când avea 17 ani a decis să plece din Moldova și să-și clădească viitorul în străinătate. După ani de zile și experiențe, Iurie Răileanu a reușit să fondeze la Torino o școală de dans, a organizat multe evenimente pentru conaționali și a lansat o revistă.

La peste două mii de kilometri, un moldovean a reușit să unească prin pasiunea lui conaționali, dar și alte naționalități. Iurie Răileanu a plecat din Moldova în 2007 și pe lângă câteva lucruri necesare pe care le-a pus în geantă, a luat cu el și dragostea pentru dans.

Ca orice persoană care alege calea străinătății, Iurie a trecut prin perioada de integrare. Nu cunoștea limba italiană, iar să o învețe a fost cea mai mare provocare.

În Moldova a practicat dansul popular și chiar a făcut parte dintr-un ansamblu. În Italia, a decis să nu se oprească la nostalgie și dor, ci să acționeze și să adune persoane care simt la fel.

Știa că pentru a transmite arta și pasiunea dansului, trebuie să studieze. Recunoaște că cei din jur l-au privit sceptic atunci când auzeau de ideea lui, însă acest lucru nu i-a stins ambiția. A fost primul moldovean din Torino care a deschis o școală de dans cu un astfel de profil.

jurnal.mdjurnal.md

Pasiunea lui Iurie pentru dans și tradiții a adunat zeci de doritori de a învăța și de a descoperi lumea prin mișcare. Iurie și-a format o echipă alături de care investește timp și resurse. Ca să mai amortizeze dorul și să nu uite de unde au pornit, organizează anual o mulțime de evenimente cu invitați din România și Moldova. Un lucru important pentru dansatorii din școala lui Iurie este și participarea la festivaluri și evenimente. Dorința de a se dezvolta i-a determinat să lanseze și o revistă.

Recent Școala de dans Primo Passo a avut și invitați speciali la Torino.

jurnal.mdjurnal.md

Au înțeles că doar prin pasiune, practică și determinare pot șterge distanța și pot construi o societate cu rădăcini. Viața i-a dus departe, dar iubirea de cultură și frumos îi țin aproape de neamul autentic.

Noutăţile partenerilor

comentarii: