image
Sursa foto: AP

Europarlamentar, despre alegerile prezidențiale din RM: „Sper ca opoziția să fie unită în jurul unui singur candidat”

Opoziția de la Chișinău trebuie să-și consolideze eforturile în jurul unui candidat comun la alegerile prezindețiale, consideră eurodeputatul lituanian Petras Auštrevičius, fost raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova.

„Sper ca opoziția să fie unită în jurul unui singur candidat. Un candidat puternic, care este lider, care are o viziune, nu ar trebui să se opună la orice. Candidații opoziției trebuie să se focuseze pe o noua ambiție: o nouă dinamică socială și dezvoltare economică a Moldovei”, a declarat Auštrevičius la Europa Liberă.

În opinia europarlamentarului, Republica Moldova trebuie să fie condusă de lideri care mai puțin vorbesc despre neutralitate, făcând refererire la președintele Igor Dodon.

„Cred că țara ar trebui să fie condusă de altfel de lideri, nu doar de unii care să vorbească despre neutralitatea R. Moldova. Nimeni nu va lua neutralitatea Moldovei. Este decizia exclusivă a țării. Nu asta ar trebui să fie principala idee care coagulează societatea. Nu este vorba de suveranitate. Vorbesc despre ceva diferit. Unde este ambiția, oamenilor care se uită la conducători și își spun: Da, putem! Nu văd această ambiție!”, a adăugat Petras Auštrevičius.

El a adăugat că îi lipsesc acele momente sub guvernarea Sandu, „cand părea că ambiția Moldovei este la apogeu și că acea ambiție punea Moldova pe un alt drum cu un alt destin”.

„Moldova nu mai are parcă ambiția de atunci. Atunci autoritățile se luptau cu corupția, se delimitau de persoane implicate în povești dubioase. Asta este ceva ce trebuie continuat pentru ani de acum înainte. Societatea are nevoie de asta. Oamenii vor să se bucure de libertate, dar și să se bucure de oportunități. Moldova nu are petrol, nu are gaz, ca și țara mea, iar comparațiile care se fac între Moldova și Lituania au un sens. Am pornit din statutul de vagon sovietic. Și Moldova, și Lituania. Apoi, noi ne-am desprins rapid de trenul sovietic și ne-am atașat de cel european, care a luat-o rapid din loc. Sunt 30 de ani de atunci și acum suntem o altă țară”, a mai spus Auštrevičius.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: