image
Sursa foto: jurnal.md

Alla Dolința a intrat în vizorul inspectorilor ANI; Pe lângă funcția de deputat activa în fundația „Soluția”

Inspectorii din cadrul Autorității Naționale de Integritate au stabilit că deputata socialistă Alla Dolința, a admis mai multe stări de incompatibilitate în timpul exercitării mandatului de deputat, în perioada anilor 2014-2019.

Potrivit ANI, Alla Dolința a deținut concomitent funcția de deputat și pe cea de administrator în cadrul unei firme private. În această funcție, deputata s-a aflat în incompatibilitate din momentul validării primului său mandat, în anul 2014, până în aprilie 2015, când în baza deciziei de eliberare din funcție a Adunării generale a asociațiilor societății, au fost operate modificări în Registrul de Stat al Unităților de Drept.  În situația dată, deputata și-a soluționat starea de incompatibilitate, doar că peste termenul admis de lege.

Din probatoriul acumulat, inspectorul de integritate a mai depistat că deputatul nu s-a conformat legislației speciale și în alte două situații. Mai exact, începând cu anul 2011, a fost numită în funcții administrative în organul deliberativ și executiv al fundației „Soluția”, fondată de Igor Dodon în 2011, când încă era membru al Partidului Comuniștilor

În aceste funcții, Alla Dolința s-a aflat în cele două mandate de deputat, care au fost validate în anii 2014 și 2019, fără a intreprinde vreo acțiune în sensul soluționării acestor stări de incompatibilitate.

Conform legii, persoana care accede în funcție de deputat are termen de 30 de zile pentru a renunța la una din funcțiile incompatibile, sub sancțiunea încetării de drept a mandatului.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, deputata a invocat că funcția deținută în cadrul fundației de binefacere este compatibilă, deoarece nu a fost remunerată pentru exercitarea acesteia, iar din momentul obținerii mandatului de deputat a executat acțiunile necesare pentru soluționarea stării de incompatibilitate pentru funcția deținută în cadrul societății private.

Totuși, inspectorul de integritate a acceptat parțial argumentele deputatului, precizând că în spiritul legii demnitarul nu era în drept să desfășoare după bunul său plac orice altă activitate pasibilă de remunerat,  cu excepția activităților didactice și științifice.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, subiectul riscă să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție de demnitate publică timp de 3 ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor.

Citeşte mai mult despre

ANI

Noutăţile partenerilor

comentarii: