image
Sursa foto: ancd.gov.md

Guvernul a calculat cât ne va costa șantajul energetic rusesc: peste un MILIARD de euro

Întreruperile de aprovizionare cu gaze și energie provocate de Rusia, dar și atacurile aeriene în Ucraina vor costa Republica Moldova peste un miliard de euro în această iarnă.

Suma reprezintă costurile suplimentare ce urmează să le suporte Republica Moldova pentru a plăti resursele energetice și constituie circa 8% din PIB-ul uneia dintre cele mai sărace economii din Europa, scrie Bloomberg, citând un document de 19 pagini, care urmează să fie prezentat de Guvernul de la Chișinău diplomaților și liderilor străini înaintea unei conferințe de sprijin pentru Moldova la 21 noiembrie, la Paris, notează Mold-Street.com.

Costuri totale de 1,1 miliarde de euro

Potrivit Bloomberg, documentul relatează despre o campanie susținută a Moscovei și a „grupurilor criminale” locale pentru a doborî guvernul pro-occidental al Republicii Moldova prin aprovizionarea tulburărilor.

Așa-numitul document situează costurile la 1,1 miliarde de euro și spune că Moldova va avea nevoie de aproximativ 450 de milioane de euro în ajutor extern pentru a-și acoperi decalajul bugetar, pentru a compensa consumatorii și pentru a susține națiunea în timpul sezonului de încălzire. De asemenea, solicită ajutor militar pentru a-și consolida apărarea slabă, după ce rachetele rusești au început să traverseze spațiul aerian al Republicii Moldova.

Documentul, văzut de Bloomberg, schițează o situație economică îngrozitoare, inclusiv o creștere de șapte ori a prețurilor la gaze, o dublare a costurilor cu resursele energetice și o inflație de 34%.

Într-un interviu, ministrul de Externe Nicu Popescu a descris estimarea costurilor drept un calcul „fluid” al guvernului, deoarece acțiunile ulterioare ale Rusiei și prețurile la energie pe piețele europene sunt imprevizibile.

Începând cu luna noiembrie, bombardarea infrastructurii energetice a Ucrainei de către Rusia și reducerea la jumătate a exporturilor de gaze naturale către Moldova au eliminat fluxurile din sursele anterioare de energie electrică importată ale țării. Importurile din România reprezintă aproximativ 80% din consumul curent al Moldovei, restul fiind produs local.

Acțiuni planificate în mod deliberat de Rusia

„Sunt acțiuni planificate în mod deliberat”, care vizează destabilizarea Republicii Moldova, a spus Popescu. El a adăugat că „au fost concepute pentru a ținti și slăbi securitatea energetică a Republicii Moldova, dar cu aceasta, întreaga funcționare a economiei moldovenești și a sistemului politic”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a respins acuzațiile conform cărora Rusia armează energia ca fiind „absurde”, declarând că comportamentul gigantului gazier Gazprom este „pur comercial” și că compania a acordat Moldovei condiții preferențiale. Ea a acuzat guvernul de la Chișinău că încearcă să-și distragă atenția cetățenilor de la problemele economice ale țării.

Popescu a mai spus că, dacă Rusiei i s-ar permite să-și reușească obiectivele, tulburările crescute ar risca să adauge moldovenii – dintre care aproximativ un milion au pașapoarte ale Uniunii Europene – să se alăture unui probabil val de refugiați ucraineni, care fug de temperaturile înghețate în această iarnă. Moldova însăși găzduiește 95.000 de refugiați ucraineni și de la începutul războiului a devenit o rută importantă de tranzit pentru cereale, combustibil și alte comerțuri ucrainene cu Europa.

Eforturile suplimentare de destabilizare ar putea, de asemenea, reaprinde tensiunile cu teritoriul separatist pro-rus al Moldovei, Transnistria, care a purtat un război cu Chișinăul în 1992 și găzduiește centrala electrică pe gaz, care a furnizat până luna trecută 70% din importurile de energie electrică ale Moldovei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: