image
Sursa foto: anticoruptie.md

O fostă lideră sindicală, care a deconspirat scheme de corupție, găsită împușcată în casă; Poliția nu a făcut public cazul

O fostă lideră de sindicat a fost găsită împușcată în cap în apartamentul său, iar poliția nu a făcut public acest caz. Este vorba despre Tatiana Kolomoițeva, care a deconspirat o serie de scheme de corupție și delapidări mari de fonduri, în care ar fi fost implicată conducerea unui sindicat din agricultură și alimentație, scrie portalul anticoruptie.md. O organizație internațională de profil consideră că femeia a fost asasinată și le cere autorităților de la Chișinău să investigheze corect acest caz.

Tatiana Kolomoițeva a fost găsită moartă pe 12 aprilie în apartamentul său, în care locuia singură. Rudele Tatianei au spus că ușa era încuiată și se presupune că ea a deschis unei persoane cunoscute.

Poliția a reținut un suspect, care este vecinul victimei și posesor de armă pneumatică. Una dintre ipotezele anchetatorilor este că bărbatul ar fi avut nevoie de bani ca să restituie un credit. El ar fi luat din apartament bijuterii de aur, pe care le-ar fi vândut în aceeași zi la piață.

Familia Tatianei Kolomoițeva mai spune că, înaintea tragediei, un bărbat necunoscut suna la ușa unei vecine, care era plecată la țară. Tatiana a deschis și i-a spus că proprietara locuinței nu este acasă. Vecina respectivă a declarat ulterior că nu aștepta pe nimeni și nici nu îl cunoște pe bărbatul care o căuta, scrie anticoruptie.md.

Kolomoițeva a fost șefă a Departamentului Educație și Relații Internaționale din cadrul AgroIndSind și, împreună cu câțiva colegi de-ai săi, a făcut o serie de dezvăluiri despre delapidări și utilizarea banilor sindicatului în scopuri personale de către administrația precedentă a organizației, președintele Sergiu Bernevec și adjunctul său, Sergiu Boța. În 2016, Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat o anchetă despre acele fapte de corupție, în care era citată și Tatiana Kolomoițeva. După asta, femeia și celelalte persoane care au făcut dezvăluirile au fost concediate.

Potrivit anticoruptie.md, ea a continuat să insiste pentru deschiderea unui dosar penal și tragerea la răspundere a celor doi șefi care ar fi delapidat milioane din bugetul sindical. În martie 2017, Tatiana Kolomoițeva și alți doi membri ai Federației AgroIndSind au susținut o conferință de presă, în care au adus noi dovezi despre implicarea celor doi foști șefi ai sindicatului în scheme de corupție, abuz în serviciu și delapidări de fonduri. În urma acestor acuzații, la 15 martie 2019, Sergiu Bernevec și adjunctul său Sergiu Boța au fost condamnați la opt ani de închisoare, fiind declarați vinovați de delapidarea averii străine. Sentința motivată a fost pronunțată de Curtea Supremă de Justiție.

Reporterii portalului Moldova Curată au constatat însă că ambii condamnați nu sunt în penitenciar, iar unul dintre ei este dat în urmărire. Cea care ar fi trebuit să execute decizia de a-i trimite pe condamnați la pușcărie este Judecătoria Chișinău. Instanța nu a răspuns însă la solicitarea de informații expediată de portalul Moldova Curată. În data de 17 aprilie 2019, Federația Internațională a Muncitorilor din Agricultură, Sectorul Hotelier și Industriile Alimentare a expediat o scrisoare președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, prim-ministrului Pavel Filip și ministrului de Interne, Alexandru Jizdan, în care le cere investigarea corectă a decesului Tatianei Kolomoițeva.

Solicitată de Jurnal TV, purtătoarea de cuvânt a Direcției de Poliție Chișinău, Natalia Stati, a lăsat fără răspuns întrebarea de ce acest caz de omor nu a fost făcut public.

Noutăţile partenerilor

comentarii: