image
Sursa foto: Profimedia Images

Saakașvili, încarcerat și în greva foamei din 1 octombrie: „Sunt prizonierul lui Putin”

Avocatul public al Ucrainei, Liudmila Denisova, spune că fostul președinte georgian, Mihail Saakașvili, în prezent încarcerat în Georgia și aflat în greva foamei din 1 octombrie, „este tot mai slăbit cu fiecare zi care trece”, sugerând că situația sănătății acestuia ar putea deveni critică, relatează Euronews, citat de Digi24.

Denisova l-a vizitat pe Saakașvili, în închisoare, miercuri. Fostul președinte al Georgiei, cetățean ucrainean de asemenea, a intrat în greva foamei încă din 1 octombrie, de când a fost arestat și încarcerat în țara sa de origine.

„Spune că viața lui este în pericol și se consideră prizonierul lui Putin. Spune că ultimul lucru pe care și-l dorește este să pună Ucraina în pericol și să provoace vărsare de sânge în Georgia. Spune că va face orice pentru a evita aceste lucruri”, a precizat Denisova.

Denisova spune că semnele sale vitale scad cu fiecare zi, iar Saakașvili și echipa sa au cerut autorităților georgiene să-i permită transferarea la o clinică privată pentru tratament, însă acestea spun că fostul lider nu poate fi transferat decât într-o clinică penitenciară.

Avocatul public din Georgia a anunțat, luni, printr-un comunicat, că nu are autoritatea să furnizeze ajutor de urgență.

Denisova le-a spus reporterilor veniți la penitenciarul în care este încarcerat Saakașvili că acesta a refuzat transferul la spitalul penitenciar pentru că crede că viața sa îi va fi pusă în pericol acolo.

După opt ani în exil, Saakașvili a revenit în Georgia chiar înaintea unor alegeri locale cruciale pentru partidul său, în încercarea de a energiza sprijinul politic pentru opoziție. El a fost arestat la câteva ore de la revenirea în țară, după ce a publicat un clip video în care spunea că se află pe teritoriu georgian. De atunci, susținătorii săi ies constant în stradă pentru a cere eliberarea lui.

Alegerile locale din 2 octombrie s-au încheiat cu victoria partidului de guvernământ, Visul Georgian, și înfrângerea mișcării de opoziție fondată de Saakașvili. 

Anterior, el a fost condamnat în absență la nouă ani de închisoare în două dosare de abuz de putere. Saakașvili susține că aceste acuzații sunt motivate politic.

Noutăţile partenerilor

comentarii: