image
Sursa foto: jurnal.md

Criticat dur că și-a luat un automobil de 360 de mii de lei pe timp de pandemie; Ce a decis președintele raionului Ialoveni

În doi ani au achiziționat două automobile de serviciu pentru conducerea raionului în sumă de circa un milion de lei. Este vorba de consiliul raional Ialoveni. În 2018, președintele democrat al raionului Lilian Carmanu s-a ales cu un automobil „Skoda Superb” de circa 700 de mii de lei, iar în decembrie 2020 aparatul președintelui raionului a decis să cumpere „din economii” încă o Dacia Duster de 360 de mii de lei.

Jurnal md a primit un mesaj plin de revoltă pe 3 martie, semnat de OT PDM Ialoveni despre noua achiziție. Am verificat cele relatate, președintele raionului ne-a confirmat că a fost achiziționat automobilul și că în urma scandalului sunt gata să-l ofere medicilor. Autorii mesajului nu au fost însă OT PDM Ialoveni, ci altcineva care a clonat emailul formațiunii.

„Organiza PDM Ialoveni condamnă felul în care sunt gestionați banii de către Consiliul Raional Ialoveni. În an în care am fost loviți de criza pandemică, economică și secetă, Președintele Consiliului Raional Ialoveni și-a permis procurarea unui automobil în valoare de 360 000 de lei. Noi nu acceptăm așa abordare și considerăm că se acționează iresponsabil față de necesitățile reale ale cetățenilor raionului” se arată în comunicatul PDM.

Solicitat de Jurnal.md, Mihail Silistraru a confirmat că la finele lunii decembrie Consiliul raional a procurat un automobil de model Dacia de această sumă. „Noi avem automobile, dar sunt cam vechi și am decis să procurăm unul din economiile Aparatului președintelui. Zilele acestea am decis să oferim automobilul medicilor de la Centrul de sănătate Rezeni, pentru că aveau o mașină veche și s-a stricat. Mâine se întrunește consiliul raional la care va fi examinată această decizie,”, a spus Mihail Silistraru.

Președintele raionului a mai precizat că decizia de a transmite automobilul medicilor nu a fost luată în urma criticilor, ci din cauza situației pandemice dificile din raion. „Mașina a fost procurată, ca să rămână în cadrul aparatului Președintelui raionului, dar în situația dată am decis să o transmitem Centrului de sănătate. Suntem într-o situație pandemică foarte grea. Spitalul este arhiplin. De dimineață am fost telefonat că mai mulți pacienți din raionul Ialoveni stau deja de două, trei zile la Centrul Covid de la Moldexpo în așteptarea unui pat, iar numărul bolnavilor din păcate este în creștere”, a mai spus Silistrari.

Amintim că recent și președintele raionului Nisporeni s-a ales cu un automobil luxos de serviciu în sumă de 555 mii de lei. Decizia a fost introdusă cu abateri pe ordinea de zi a Consiliului raional și a fost criticată dur de consilierii din opoziție

În Ucraina, de mai mulţi ani, funcţionează un proiect de lege care interzice demnitarilor să-și procure din bugetul de stat automobile de serviciu scumpe. Mai mult, sunt introduse restricții privind achiziționarea de către funcționarii publici a notebook-urilor, telefoanelor mobile sau a mobilierului pentru birou.

În RM modalitatea de selectare a automobilelor de serviciu rămâne la discreţia funcţionarilor publici.

autoauto

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: