image
Sursa foto: Jurnal.md

Deputații din Platforma DA au contestat la Curtea Constituțională trei legi controversate votate la 3 decembrie de PSRM-Șor

Deputații Platformei Demnitate și Adevăr au depus sesizări la Curtea Constituțională în care au solicitat controlul constituționalității legii prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost scos de sub controlul președintelui țării. De asemenea, au solicitat controlul legii prin care au fost abrogate prevederile legale care autorizau vânzarea terenului Stadionului Republican către Ambasada Statelor Unite ale Americii.

Deputații din Platforma DA au mai solicitat exercitarea controlului de constituționalitate a hotărârii Parlamentului pentru modificarea componenței nominale a Biroului permanent al Parlamentului, în lipsa unui proiect. Potrivit autorilor sesizării, prin această hotărâre Fracțiunea Partidului Socialiștilor s-a înțeles cu Fracțiunea Partidului Șor într-un mod abuziv să schimbe componența nominală a Biroului permanent.

Dinu Plîngău solicită examinarea sesizărilor în regim de urgență și suspendarea acțiunii acestora până la soluționarea în fond a cauzelor.

Aceeași sursă a mai menționat că pe lâng cele trei sesizări depuse, formațiunea lucrează la alte acte care vizează votul abuziv din 3 decembrie a proiectelor privind politica bugetar-fiscală și bugetele naționale și pachetul de legi ce vizează UTA Găgăuzia.

„Urmează să decidem tactica privind anularea acestor proiecte – ele au fost votate doar în prima lectură și deocamdată nu pot fi contestate la CC. La această etapă, deși sesizările noastre pe fondul acestor acte sunt pregătite, nu pot fi depuse sesizări, dar vom decide cum le contestăm. De fapt, am pregătit sesizări care sunt pe punctul de a anula, practic, toată ședința plenului legislativului din 3 decembrie 2020”, a mai spus deputatul.

Amintim că și deputatul PAS Sergiu Litvinenco, a anunțat vineri, 4 decembrie, că a sesizat Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea legii prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din coordonarea Președintelui Republicii Moldova.

Potrivit deputatului, socialiștii și deputații din Partidul Șor au încălcat mai multe prevederi ale Constituției Republicii Moldova atât pe fond, cât și pe procedură și anume:

Articolul 87 alin.(4), care prevede că Preşedintele Republicii Moldova poate lua măsuri pentru asigurarea securităţii naţionale şi a ordinii publice.

Articolul 2 (suveranitatea aparține poporului) coroborat cu art.38 și art.39, prin faptul că Președintelui i se iau atribuții care existau la momentul alegerilor.

Articolul 1 alin.(3) – principiul statului de drept prin faptul că: a) au fost încălcate flagrant procedurile parlamentare într-o măsură care excede cu mult principiul autonomiei regulamentare și b) stabilitatea juridică și previzibilitatea legislației, întrucât aceleași articole se modifică fără nicio argumentare deja a treia oară timp de patru ani.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: