image
Sursa foto: AFP

Afganistan: Talibanii au lansat un puternic atac la câteva zile după ce trupele NATO și-au început retragerea

Talibanii au provocat luni un atac puternic în sudul provinciei Helmand, în apropierea graniței cu Pakistan, un loc în care armata britanică și cea americană au suferit cele mai mari pierderi, pe parcursul războiului de 20 de ani cu talibanii. Sute de familii din regiune și-au părăsit deja locuințele.

Attaullah Afghan, șeful consiliului provincial, a explicat că talibanii au atacat din mai multe direcții și chiar au ocupat pentru puțin timp puncte de control, dar au fost respinși prin contraofensiva trupelor aeriene și de commando afgane. Luptele continuă și astăzi.

Ministerul afgan al Apărării a anunțat că, pe lângă incidentele din Helmand, forțele de securitate au răspuns la atacurile talibanilor în cel puțin șase alte provincii din țară, scrie Biziday.

Acesta precizează că peste 100 de talibani au fost uciși în atacul de la Helmand, deși nu a menționat numărul pierderilor suferite de forțele de securitate.

Pe 1 mai a început retragerea trupelor americane și NATO din Afganistan, operațiune care urmează să se încheie pe 11 septembrie, după cum a anunțat președintele american Joe Biden.

În ziua începerii retragerii, au fost intensificate măsurile de securitate în capitala Kabul, în așteptarea unor reacții din partea talibanilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: