image
Sursa foto: Jurnal.md

Igor Munteanu cere aplicarea legii deofshorizării: „Legea este blocată în mod obraznic de sistemul care i se împotrivește”

Președintele Comisiei control al finanțelor publice, deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, a amintit Guvernului RM că are obligația de a aproba metodologia de stabilire a jurisdicțiilor care nu implementează standarde internaționale de transparență care, la rândul ei, ar fi trebuit s-o elaboreze deja Serviciul Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, în cooperare cu BNM și CNPF.

Potrivit deputatului, obligația de a onora această sarcină a apărut după adoptarea în noiembrie 2020 a legii deofshorizării N.215/2020, prin care au fost stabilite restricții de participare la privatizări, parteneriate publice și private, achiziții publice și concesiuni pentru diverse entități, care au reședința sau desfășoară activități economice principale în jurisdicții sau regiuni autonome, în care nu sunt implementate standarde internaționale de transparență.

„Au trecut deja 2 luni peste termenul indicat de legea adoptată în noiembrie 2020 și promulgată în decembrie 2020 ar fi trebuit deja să lucreze. În alte condiții aș fi cerut explicații în plen Primului Ministru, dar avem un guvern în demisie, statut exploatat cu nerușinare de cei care-și apără interesele pe timp de pandemie. Este clar că dacă ar fi existat așa lege în ultimii 10 ani, atunci RM ar fi fost ferită de boala licitațiilor trucate, de tranzacții cu bani dubioși din paradisuri fiscale și alte forme de tocare a bunurilor publici, cu beneficiari efectivi ascunși de ochii presei”, a menționat Igor Munteanu pe pagina sa de facebook.

Deputatul a mai adăugat că dacă legea N.215.2020 ar fi fost deja aplicată, atunci ea nu ar fi permis achiziții municipale prin companii offshore, servicii IT la preț de nave cosmice la MSPSM; privatizări dubioase cu bani șterpeliți din Moldtelecom, iar concesionarea AIC nu ar fi fost îngropată sub povara complicităților, corupției și impunității criminale.

„Astăzi, o lege adoptată este blocată în mod obraznic de sistemul care i se împotrivește. Cer aplicarea legii întocmai, fără excepții și privilegii”, a mai scris deputatul.

docdoc
docdoc

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: