image
Sursa foto: Facebook/AO „Dreptul de a fi”

VIDEO: Are doi copii cu nevoi speciale, este nevăzătoare, dar face tot ce poate pentru a ajuta și alți copii

Este nevăzătoare și mamă a doi copii cu nevoi speciale. Vorbim despre Natalia Cerva, președintele Asociației „Dreptul de a fi” din Bălți, care, acum zece ani, a decis să lucreze și cu alți copii, pentru a-i integra în societate și a le da o speranță la viață alături de cei din jur. Mai mult, acum trei ani, a pornit construcția unui Centru Multifuncțional în orașul Bălți, doar că, din lipsă de bani, lucrările așa și nu s-au încheiat.

Natalia Cerva este și ea persoană cu nevoi speciale. Are o fiică ce suferă de paralizie cerebrală, iar fiul ei, la vârsta de 12 ani, și-a pierdut vederea. Pentru că știe cât este de greu ca o persoană cu dizabilități să se integreze în societate, Natalia a decis să construiască un centru multifuncțional pentru copii cu dificultăți.

NATALIA CERVA, președintele Asociației „Dreptul de a fi”: "Am o fetiță cu dizabilități, care stă la pat și băiatul a pierdut, la 12 ani vederea. Am trecut prin foarte multe probleme și, de aceea, am decis ca să facem un centru ca să aibă chip mămicile să aducă persoana cu dizabilitate în centru, să o lase pentru câteva zile să meargă la un control sa chiar să se odihnească."

Încă din 2010, Natalia a început să lucreze cu acești copii, însă o încăpere specială pentru ei așa și nu aveau.

NATALIA CERVA, președintele Asociației „Dreptul de a fi”: "Ideea acestui proiect a venit foarte demult - încă prin 2010, când am început a lucra cu copilașii, cu tinerii. Când am văzut prin sate, mai ales în nordul Moldovei, nu sunt așa centre, nu sunt cum noi am vrut să facem un centru multifuncțional."

În 2018, Natalia a luat un credit, au ajutat-o și oamenii cu inimă mare și așa a reușit, dintr-o casă veche, să construiască centrul multifuncțional la care visa. Aici este încă mult de lucru, iar resurse financiare nu mai au. Totuși, visele sunt mari:

TATIANA STROTINSCAIA, manager Asociația „Dreptul de a fi”: "La etajul doi, vrem să organizăm două săli amenajate special pentru copiii cu dizabilități pentru că sunt copii cu deficiențe de auz, de văz, cancer, cu sindromul down, autism, diferiți. În primul rând am vrea să instalăm echipamente speciale de antrenament pentru copiii care au deficiențe fizice, picioarele sau mâinile, să presupunem."

Centrul urmează să aibă cercuri de dans și de teatru pentru acești copii:

TATIANA STROTINSCAIA, manager Asociația „Dreptul de a fi”: "Sunt copii într-adevăr dotați, acum nu se organizează nimic din cauza pandemiei, dar avem nevoie de două fotolii rulante pentru dansuri sportive. Într-adevăr, avem copii talentați, care ar vrea să participe, dar încă nu au posibilitate."
ANASTASIA LIMARI, fotograf Asociația „Dreptul de a fi”: "Eu sunt unul dintre ei, un copil cu nevoi speciale de la naștere, de aceea eu îi înțeleg perfect pe acești copii. Le înțeleg familiile pentru că asociația noastră se ocupă nu doar cu acești copii, dar și cu familiile acestora. Discutăm și cu părinții acestor copii care au nevoie de susținere psihologcă. Părinților le este greu să înțeleagă că copilul lor este deosebit de ceilalți și are nevoie de o altă abordare."

De la începutul pandemiei, angajații Asociației Obștești „Dreptul de fi” din Bălți își desfășoară activitatea exclusiv online. Un lucru destul de dificil, mai ales că este nevoie și de implicarea părinților. Deși necesitățile sunt enorme pentru ca centrul multifuncțional să își deschidă ușa pentru copiii cu nevoi speciale, Natalia Cerva speră că oamenii cu inimă mare o vor ajuta și de această dată.

Noutăţile partenerilor

comentarii: