image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roșcovanu

VIDEO // Numărul persoanelor care au apelat la serviciile de sănătate mintală a crescut în ultimii ani

Crește numărul persoanelor care apelează la serviciile de sănătate mintală. La Centrul comunitar din sectorul Buiucani al Chișinăului vin zilnic zeci de pacienți, care așteaptă să fie examinați de către specialiști. Aceștia au destule motive să tragă o concluzie: problemele de sănătate mintală apar din cauza lipsei de comunicare.

„A crescut în ultimii doi ani și adresabilitatea adolescenților, pentru că au stat foarte mult acasă. Au stat singuri, izolați. Adolescenții, care trebuie să fie activi în societate, au fost lipsiți de această comunicare între ei”, a spus psihiatrul CCSM Buiucani, Natalia Cojocaru.

„Dacă e să comparăm numărul de vizite din anul 2019, până la pandemie și a acum, este o creștere în adresabilitatea la Centrele Comunitare de sănătate Mintală”, a spus consultantul Ministerului Sănătății Silvia Gherasim.

La acest Centru, oamenii discută cu specialiștii și au mai multe activități.

„Ne străduim să-i integrăm în grup, să le valorizăm capacitățile. Să punem valoare pe ceea ce pot și ceea ce fac, așa încât să capete încredere și curaj pentru a participa și a realiza diferite lucrări. Punem accent pe socializare, pe comunicare”, a menționat psihologul CCSM Buiucani, Victoria Gondiu.

Pentru ca oamenii să știe la cine să apeleze în caz de necesitate, experții au creat o platformă online, cu toată informația necesară. Proiectul este sprijinit de o organizație neguvernamentală din Olanda.

„Vedem care este adresa, telefon, email. O descriere scurtă cum vă puteți adresa la un centru de sănătate mintală, de exemplu la Briceni. Și echipa”, a spus managerul local al proiectului „Mensana”, Olanda, Victoria Condrat.

În Republica Moldova activează 40 de Centre comunitare de sănătate mintală. Serviciile sunt gratuite.

Noutăţile partenerilor

comentarii: