image
Sursa foto: pages.md

Consilierii PAS din CMC propun instituirea moratoriului pe construcțiile noi din zonele istorice din Chișinău

Consilierii fracțiunii PAS din CMC, Zinaida Popa și Roman Cojuhari, solicită instituirea moratoriului pe construcțiile noi din zonele istorice din orașul Chișinău. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă.

„Orașul este împânzit de clădiri cu zeci de etaje în locuri interzise, dezvoltatorii încălcând normativele în construcții. Acest fenomen are loc pentru că sunt favorizați agenții imobiliari, interesele financiare fiind mai presus decât cetățeanul și dezvoltarea unui oraș pentru oameni”, a declarat Zinaida Popa Potrivit consilierilor, votarea complexului de blocuri rezidențiale din zona Circului, fără a se ține cont de lipsa documentației de urbanism și a specificului istoric al zonei, face evidentă incompetența autorităților. Centrul Național al Monumentelor Istorice, numit recent de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, din care fac parte membri care în trecut au fost autorii unor proiecte ce au contribuit la distrugerea orașului, a votat pozitiv proiectul de construcție a acestui complex.

„Soluția privind stoparea acestui dezmăț este elaborarea unui plan urbanistic zonal pentru zona (PUZ) centru. Însă, având în vedere că până la PUZ mai este multă muncă, pentru asigurarea dezvoltării urbane durabile a orașului, nu putem să mai permitem construcția altor imobile care nu se integrează în contextul existent, care nu respectă normativele și creează o serie de probleme în capitală.” a menționat consilierul fracțiunii PAS din CMC, Roman Cojuhari.

Fracțiunea PAS, anunță că vine repetat în consiliul municipal cu un proiect de Decizie cu privire la instituirea interdicției temporare asupra autorizării unor lucrări din centrul istoric al Chișinăului. Decizia prevede sistarea pe o perioadă de maximum un an de la data intrării în vigoare a prezentei decizii, a tuturor acțiunilor de autorizare a lucrărilor de construcție și demolare, în centrul istoric amplasat în perimetrul străzilor: Alexei Mateevici – Mihai Viteazul – Ivan Zaikin – Albișoara – Cheiului – Ismail –bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – Ciuflea, reprezentată inclusiv prin trama stradală cu fondul constituit, scuarurile și monumentele păstrate în stare bună.

Totodată, Direcția Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare, în termen de până la 1 an de la momentul intrării în vigoare a deciziei, va coordona elaborarea, va expune spre dezbatere și va propune Consiliului Municipal Chișinău spre aprobare un proiecte de PUZ pentru zona centru.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: