image
Sursa foto: facebook/Democrația Acasă

Ex-ministru al Mediului: „În rezervații nu se intră cu fierăstrăul sub nicio formă, copacii uscați sunt lăsați la pământ”

Conform articolului 27 din Legea privind fondul ariilor naturale protejate de stat, în rezervația științifică „Plaiul Fagului” sunt interzise orice fel de defrișări. Nu poate fi folosit toporul ori fierăstrăul mecanic sub nicio formă. Copacii uscați și rupți sunt lăsați la pământ. Dacă tăierile au avut loc, atunci responsabilii din cadrul Rezervației sunt pasibili de pedeapsă penală. Opinia aparține fostului ministru al Mediului, Valeriu Munteanu.

Fostul ministru a mai declarat pentru Jurnal.md că în Republica Moldova sunt cinci rezervații științifice protejate prin Legea nr. 1538 din 25-02-1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat.

Aceste rezervații au ca obiectiv prioritar protecția mediului, efectuarea de cercetări științifice, educarea şi instruirea ecologică a populației.

Este vorba de rezervația Codru, cu o suprafață de 5177 ha, din Raionul Străşeni, satul Lozova; rezervația Iagorlâc, cu o suprafață de 836 ha, ce este amplasată în satul Goian, raionul Dubăsari. Mai e rezervația „Prutul de Jos”, 1691 ha, din Raionul Vulcăneşti, Slobozia Mare; Rezervația „Plaiul Fagului”, cu o suprafață de 5642 ha de lângă satul Rădenii Vechi, Ungheni și Rezervația „Pădurea Domnească”, 6032 ha, din raioanele Glodeni şi Făleşti .

„Conform art. 27 din legea privind fondul ariilor naturale protejate de stat, în rezervația științifică se creează zonă cu protecție integrală unde se efectuează numai cercetări științifice, astfel, la Plaiul Fagului, pe aproximativ 790 ha este instituită zonă de protecție integrală, unde nu pot fi realizate nici un fel de intervenții antropice, nu poate fi folosit ferestrăul mecanic (drujba), sub nici o formă. Copacii uscați și rupți sunt lăsați la pământ. Dacă tăierile au fost realizate în acea zonă, atunci responsabilii din cadrul Rezervației pot fi trași la răspundere penală”, a spus Valeriu Munteanu.

Totodată fostul minsitru mai precizează că potrivit art. 25 al aceleiași legi – în rezervațiile științifice sunt permise lucrări de regenerare şi reconstrucţie ecologică, efectuarea măsurilor de profilaxie veterinară şi sanitară, tăierile de igienă, de îngrijire şi de regenerare a pădurilor, cât și alte activităţi ce nu contravin sarcinilor rezervaţiei, aprobate de consiliul ei ştiinţific şi coordonate cu autoritatea centrală pentru mediu.

„În aceste condiții, poate fi verificat foarte ușor de către inspectorii de mediu, care au calificarea necesară în acest sens, unde au fost realizate lucrările de tăiere, cine le-a realizat, în baza căror autorizații și care a fost trasabilitatea lemnului. Emoțiile inflamate ale responsabililor surprinși în toiul nopții în proces de transportare a lemnului, poate trăda anumite activități cu o transparență redusă și cu o acoperire legală îndoielnică, dar, păstrând prezumția de nevinovăție responsabilii din domeniul mediului, trebuie să răspundă în maxim 24 ore, timp suficient, la întrebările legitime pe care le-au pus oamenii.” a mai spus Valeriu Munteanu.

Potrivit ex-minsitrului Mediului, responsabilii din cadrul rezervației Plaiul Fagului, dar și de la Moldsilva ar trebui să ofere un răspuns opiniei publice dacă tăierile au fost realizate în zona cu protecție integrală sau în zona în care sunt permise tăieri de reconstrucție și dacă masa lemnoasă recoltată a fost înregistrată legal.

„În situația în care, în timp util (24-48 ore), nu vor apărea răspunsuri ( la aceste întrebări și poate la altele, bănuiala rezonabilă că au avut loc ilegalități, ce se încearcă a fi mușamalizate se vor întări” a mai spus Valeriu Munteanu.

Amintim că Agenţia „Moldsilva” a emis azi un comunicat în care informează că s-a autosesizat în urma secvenţelor video difuzate de liderul partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, de la Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului”.

Agenția informează că a decis formarea a două grupuri de lucru cu implicarea specialiştilor din cadrul aparatului central al agenţiei.

Primul va activa, nemijlocit, pentru verificarea situaţiei la Cantonul de pază nr. 12 (locul de unde provin imaginile cu masa lemnoasă stocată), iar al doilea grup va fi implicat la verificarea situaţiei în alte parchete ale Rezervaţiei Naturale „Plaiul Fagului”.

Rezultatele acestor anchete de serviciu vor fi făcute publicate la finalizarea lor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: