„Urmărim îndeaproape modul în care recentele schimbări adoptate de PSRM subminează integritatea procesului electoral înainte de alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 și acest lucru este îngrijorător pentru noi. Partidul președintelui Dodon este lipsit de rușine și de scrupule atunci când interpretează și modifică reglementările electorale doar pentru a ajuta candidatul său să obțină o nouă victorie”, se spune în declarație.

Critici dure sunt adresate și Comisiei Electorale Centrale, care e somată să respecte regulile și să asigure o campanie electorală liberă și corectă „pentru toți candidații, nu doar pentru elita guvernamentală”.

„Este mai îngrijorător cum CEC joacă după scenariul PSRM-ului. Este inacceptabil faptul că CEC încearcă să schimbe regulile de finanțare a campaniei cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri prin interzicerea utilizării donațiilor financiare către partidele politice de către candidații acelorași partide. Acest lucru nu numai că reprezintă un pericol semnificativ pentru o concurență liberă și echitabilă între candidați, dar și subminează considerabil șansa tuturor candidaților de a desfășura o campanie liberă și corectă”, susțin europarlamentarii.

Potrivit oficialilor de la Bruxelles, aceste și alte neregulile electorale pun în pericol alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Printre cele mai grave riscuri, spun eurodeputații, este că alegerile ar putea fi fraudate și prin cumpărarea voturilor locuitorilor din regiunea transnistreană.

„Rapoartele privind falsificarea cererilor de preînregistrare pentru deschiderea secțiilor de votare din Federația Rusă sau riscul ca rezidenții din regiunea separatistă Transnistria să fie cooptați în schemele de cumpărare a voturilor sunt deosebit de îngrijorătoare. Cu puțin mai mult de o lună înainte de alegerile prezidențiale, CEC trebuie să respecte regulile și să asigure pentru toți candidații, nu doar pentru elita guvernamentală, o campanie electorală liberă și corectă. În cooperare cu toate organismele internaționale, OSCE, Consiliul Europei și Uniunea Europeană, vom monitoriza îndeaproape integritatea campaniei electorale din Republica Moldova. Orice manipulare sau abatere de la standardele democratice va avea drept rezultat o condamnare puternică și o revizuire a relațiilor UE - Moldova”, mai atenționează europarlamentarii Siegfried Mureșan, Andrius Kubilius și Andrzej Halicki.