image
Sursa foto: epa

Primul regizor ale cărui filme au depăşit pragul de încasări de 10 miliarde dolari

Steven Spielberg a devenit primul regizor ale cărui filme au depăşit pragul de încasări de 10 miliarde de dolari la nivel mondial, fiind urmat în top de cineaştii Michael Bay şi Peter Jackson, ale căror filme au generat câte 6,5 miliarde de dolari, potrivit huffingtonpost.com.

Dacă se ia în considerare rata inflaţiei, încasările generate de filmele regizate de Steven Spielberg se ridică la 10,41 de miliarde de dolari, potrivit Box Office Mojo.

De asemenea, dacă se adaugă filmele produse de Steven Spielberg se obţine cifra de 17,2 miliarde de dolari, potrivit aceleiaşi surse.

Dintre aceste filme, "E.T" şi "Jaws" au generat cele mai mari încasări, cu 1,3 miliarde de dolari, respectiv 1,2 miliarde de dolari.

Steven Spielberg a câştigat Oscarul pentru cel mai bun regizor cu drama din 1998 "Salvaţi soldatul Ryan". Cineastul american a câştigat alte două premii Oscar în 1994, cu filmul "Lista lui Schindler", în calitate de regizor şi de producător al peliculei.

În cei 40 de ani de carieră, Steven Spielberg a regizat aproximativ 30 de filme pentru marele ecran, iar cele mai multe dintre ele au marcat istoria cinematografiei mondiale. Dintre acestea fac parte "Duel pe autostradă/ Duel" din 1971, aflat la originea unui lungmetraj de televiziune, thrillerul "Fălci/ Jaws" (1975), "Întâlnire de gradul trei" (1977), "Indiana Jones şi Căutătorii arcei pierdute" (1981), "E.T. Extraterestrul" (1982), "Culoarea purpurie" (1985). Printre producţiile sale din anii '90 se disting "Jurassic Park" şi "Lista lui Schindler", dar şi "Salvaţi soldatul Ryan" (1998). Filmul biografic "Lincoln" (2012), pentru care Spielberg a fost nominalizat din nou la premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, i-a adus actorului britanic Daniel Day-Lewis cel de-al treilea Oscar din carieră, câştigat în 2013.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: