image
Sursa foto: 123rf.com

Smartphone-uri, vinuri, ciocolate, păpuși, cosmetică; Ce cadouri primesc funcționarii moldoveni și câte ajung declarate

Ce cadouri primesc funcționarii publici la locurile de muncă și dacă acestea se încadrează în limitele stabilite de lege am încercat să aflăm navigând pe paginile web ale instituțiilor publice, în căutarea registrelor de evidență a cadourilor, însă ori aceștia nu au primit cadouri în ultimii ani, ori nu respectă legea.

Deși fiecare instituție este obligată să asigure publicarea pe pagina web a registrului special de evidenţă a cadourilor, pe site-ul Parlamentului și al Președinției nu se regăsește un astfel de registru.

Angajații Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu au primit în ultimii doi ani cadouri la locul de muncă, în schimb sunt în topul celor mai corupți

Pe pagina web a instituției se regăsește un registru din 2017, unde 34 de persoane au primit de la Centrul Național Anticorupție, calendarul integrității. Pentru anii 2018, 2019 registrul cadourilor este gol.

Angajații de la Centrul de Medicină Legală din capitală, care zilnic primesc de la rudele decedaților haine, încălțăminte, produse alimentare pentru serviciile acordate, consideră că aceste bunuri sunt pomeni și nicidecum cadouri din politețe, care conform legii ar trebui să fie înregistrate în registrul de evidență.

„Păi cămașa asta de noapte e de sufletul răposatei, care cadou?”, se miră o angajată.

În cadrul Conferinței Naționale Anticorupție, care s-a desfășurat pe 9 decembrie 2019 la Palatul Republicii, șefa Direcției analiză, monitorizare și evaluare a politicilor din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Marcela Țârdea, a menționat că fenomenul corupției nu a dispărut din sistem și că există probleme majore cu registrele de cadouri. „Noi nu știm cum acestea sunt completate”, susține Țârdea.

Conform raportului CNA pentru anul 2019, MSMPS se află în topul celor mai corupte instituții, 26 de infracțiuni fiind depistate în cadrul acestei instituții.

Nici pe site-ul Parlamentului și nici al Președinției nu se regăsește registrul cadourilor

Legea integrității nr. 82 din 25-05-2017 obligă ca fiecare instituție să asigure publicarea pe pagina web a entităţii publice registrul special de evidenţă a cadourilor. Valoarea totală admisă a cadourilor oferite din politeţe sau cu prilejul anumitor acţiuni de protocol nu vor putea depăși suma maximă de 1.000 lei în decursul unui an calendaristic.

Pe site-ul Parlamentului lipsește un astfel de registru, de vină ar fi sistemul vechi, ne explică Anghel Liliana, șefa serviciului de presă al Legislativului.

„Într-adevăr lipsește, deoarece actualul site este unul mai vechi. Acum se lucrează la unul nou, unde va fi inclus și registrul cadourilor. Toate cadourile primite sunt în muzeul Parlamentului, putem să vă facem o excursie ca să le vedeți”, menționează Anghel.

Pe pagina web a Președinției la fel lipsește registrul de evidență a cadourilor. Și APL-urile au registre de evidență a cadourilor, dar acestea sunt goale.

Calendarele integrității de la CNA - cele mai prezente cadouri la Guvern, Serviciul Vamal, MAI

Pe pagina web a Serviciului Vamal, găsim registrul cadourilor din 2015 și din 2019. În 2016, 2017 și 2018 reiese că aceștia nu au primit niciun cadou la locul de muncă.

Cancelaria de Stat, la fel, ține evidența cadourilor din 2017, care arată că 24 de angajați ar fi primit calendarul integrității de la Centrul Național Anticorupție, în valoare de 20 lei.

Și pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, în registrul cadourilor pentru anii 2017-2018, se regăsește calendarul integrității de la CNA, birotică, dar și sticle de vin, spumant și ciocolate.

Totuși conform raportului CNA din 17 ianuarie 2020, MAI este primul în top cu cele mai multe acte de corupție, 56 de cazuri.

Pe site-ul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la rubrica registru de evidență a cadourilor, este plasată legea nr. 82 a integrității și o poză cu o anexă din registru, care este goală din anul 2017.

Și angajații Agenției Proprietăți Publice, conform registrului, în 2017 au primit 12 calendare ale integrității de la CNA.

calendarcalendar

Angajații Ministerului Finanțelor, cei mai cinstiți?

Pe site-ul Ministerului Finanțelor, registrul cadourilor este prezentat chiar și pentru 2019, în comparație cu alte instituții. Din acest registru aflăm că lista cadourilor este mai variată decât la alte instituții.

De exemplu, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, i-a dăruit fostei ministre Natalia Gavriliță, cu ocazia zilei de naștere, o păpușă-suvenir în valoare de 1.941 lei, care a fost transmisă în gestiunea ministerului, conform registrului.

Gabriela Cuneva, secretar general de stat, ar fi primit de la reprezentantul Huawei Grup, în cadrul unei întrevederi, un telefon mobil în valoare de 10.423 lei, care ar fi fost transmis în gestiunea ministerului, conform registrului.

La sărbătoarea Mărțișorului mai mulți angajați din cadrul Ministerului Finanțelor au primit în dar de la diferite instituții mărțișoare, sticle cu vin, bomboane, flori

Cu ocazia sărbătorii Mărțișorului, ANSA i-a oferit în dar Liliei Taban, șef-adjunct al Direcției investiții publice și asistență financiară externă, o sticlă de vin de casă, o cutie de ciocolate și prăjituri în valoare de 113 lei și 40 de bani.

Cu aceeași ocazie, PDM i-a oferit Tatianei Ivanicichina, secretar de stat la Ministerul Finanţelor, un set de bețișoare parfumate, flori decorative și un set de cosmetică, în sumă de 870 lei.

„Toți funcționarii publici au fost instruiți, cunosc legea”

Am solicitat reprezentanților Centrului Național Anticorupție să ne comunice dacă verifică periodic registrele cadourilor instituțiilor publice și de ce datele despre acestea lipsesc pentru ultimii doi ani de pe paginile web.

Șeful Direcţiei educație anticorupție, Ion Pruteanu, a declarat pentru jurnal.md că dacă registrele nu sunt publice, probabil că au fost înregistrate în registre care pot fi găsite la fiecare instituție.

Olga Botnari, responsabilă de serviciu politici anticorupție din cadrul CNA, a menționat că toți funcționarii publici sunt obligați să declare cadourile primite, în plus să fie vizibile registrele cadourilor pe site-urile instituțiilor.

„Toți au fost instruiți și cunosc legea nr. 82. Pentru 2019 nu avem informații despre registrul cadourilor, deoarece informația parvine până pe 15 ianuarie”, susține Botnari. Cei de la CNA ne sugerează că mita și cadourile sunt două lucruri diferite.

Pe site-ul CNA găsim, la rubrica Politici instituționale, rapoartele cu registrul cadourilor și pentru anul 2019 primite de către angajații Centrului Anticorupție. În lista de cadouri se regăsesc rechizite de birou, umbrele, cană suvenir, șapcă baseball, îngeraș din lemn.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: