image
Sursa foto: Hepta

„Nu am mai văzut niciodată așa ceva”; Simptomele neobișnuite ale victimelor atacului chimic din Siria

După ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că țara sa are dovada că regimul condus de Bashar al-Assad a folosit arme chimice în Douma, oraș controlat de rebeli, secretarul american al apărării, James Mattis, a fâcut un pas în spate. Washingtonul încă investighează cine a atacat cu arme chimice orașul aflat la 10 kilometri de capitala Damasc, a spus Mattis.

Mattis a avertizat că principala grijă a SUA în cazul în care va decide să răspundă în forță atacului guvernului sirian este legat de faptul că „tensiunile ar putea escalada dincolo de orice control”.

Președintele american Donald Trump a avut o întrevedere cu consultanții săi în domeniul securității, pentru a stabili care va fi răspunsul Statelor Unite în cazul răboiului din Siria, însă purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat că „încă nu s-a ajuns la o decizie”.

Potrivit New York Times, James Mattis a profitat de această întrevedere pentru a-i cere lui Trump să aștepte până când se vor aduna mai multe dovezi legate de implicarea guvernului sirian în atacul chimic din Douma.

NBC și CNN citează înalți oficiali americani care spun că în mostrele de urină și sânge ale victimelor din Douma au fost găsite urme de clor și ale unei neurotoxine.

Mai mulți experți încearcă acum să scoată trupurile celor decedați din Douma pentru a analiza neuroxina cu care aceștia ar fi fost atacați. Cei afectați de atacul chimic au prezentat simptome grave: spume la gură, dificultăți de respirare, arsuri la nivelul ochilor și alte „semne specifice expunerii la substanțe chimice toxice”.

Acest atac asupra Doumei a fost unul neobișnuit, chiar și în contextul larg al războiului sirian. Medicii care i-au tratat pe cei 500 de civili spun că unii dintre aceștia prezentau simptome pe care nu le-au mai întâlnit până acum: convulsii puternice, pupilele de dimensiunile unei gămălii de ac, puls atât de încet încât oamenii abia mai trăiau.

„Ceva le ataca sistemul nervos. Clorul nu face așa ceva. Nu am mai văzut niciodată așa ceva. Deși cei pe care i-am tratat clar au fost atacați și cu o bombă cu clor, a mai fost o altă substanță în acest atac chimic”, a declarat un medic.

În ultimele zile, mai multe state au analizat imagini din satelit, interceptări radio și direcții de zbor ale avioanelor care au trecut pe deasupra orașului Douma, pentru a stabili ce s-a întâmplat, transmite Digi24. În Iordania, oficialii se pregătesc să primească mostre biologice de la cel puțin 42 de morți și de la alte sute de supraviețuitori.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: