image
Sursa foto: Jurnal.md

Majorarea numărului secțiilor de vot în Transnistria: „Fraudarea acolo este un lucru cert; Votul diasporei să fie gâtuit”

Decizia Comisiei Electorale Centrale de a deschide încă trei secții de votare în regiunea Transnistreană este una ilegală. Cel puțin asta susțin unii experți care atenționează despre riscul fraudării alegerilor parlamentare anticipate. Subiectul a fost dezbătut în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Decizia luată sâmbătă de Comisia Electorală Centrală este una gravă și reprezintă un atac la securitatea statului, afirmă Andrei Spânu.

„Este o încălcare gravă și un atac la securitatea statului. Am văzut și declarațiile Serviciului de Informații și Securitate, sperăm ca Comisia Electorală Centrală să se întrunească de urgență și să-și revizuiască decizia. Această încercare de a deschide câteva secții de votare în zona necontrolată de Republica Moldova este un prim pas făcut de Dodon și reprezentanții lui pentru viitoarele alegeri când de la trei ar putea ajunge la un număr pe care nu îl cunoaștem. Este ilegal să avem astfel de secții de votare acolo”, a declarat Andrei Spânu, candidatul PAS la alegerile parlamentare.

Expertul Watchdog, Valeriu Pașa, consideră că Republica Moldova ar trebui să se conducă după regula Consiliului Europei și să nu deschidă secțiile de votare respective.

„Poliția RM este cea care trebuie să asigure accesul nestingherit pentru funcționarii electorali. Unde este garanția că autoritățile ilegale din regiunea transnistreană vor oferi acces tuturor membrilor secțiilor de votare? Fraudarea acolo este un lucru cert.(...) Mulți îi blamează pe cetățenii RM care locuiesc pe teritoriul transnistrean că vin să votează pentru că au fost cumpărați, dar ei au fost impuși de conducerea interprinderilor la care lucrează, de instituțiile publice. Oamenii ăștia nu vin de bună voie, ei sunt forțați. În acest caz nu trebuie decât să aplicăm regulile Consiliului Europei și să nu deschidem secțiile acestea de votare nici acolo, nici pe teritoriul controlat”, susține Valeriu Pașa.

Deschiderea celor trei secții de votare pe teritoriul transnistrean reprezintă mai degrabă „ ochestiune de manevră, decât una de substanță, pentru că celelalte rămân în picioare”, a consideră comentatorul politic Vlad Țurcanu.

„Nu este altceva decât un element al planurlui întreg a lui Igor Dodon. Pe de o parte să fie gâtuit votul diasporei, pe de altă parte să fie asigurat numărul maximal pentru forțele anti-europene”, a comentat deputatul Alexandru Slusari.

Noutăţile partenerilor

comentarii: