image
Sursa foto: Twitter / COUPSURE

Rusia a transferat 15 nave de luptă din Marea Caspică în Marea Neagră, pe fondul escaladării tensiunilor din regiune

Rusia a transferat 15 nave din Marea Caspică în Marea Neagră, pe fondul escaladării tensiunilor din regiune. Statele Unite au informat că au trimis două nave de război în Marea Neagră, pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de Kiev în contextul creşterii prezenţei militare ruse la frontiera cu Ucraina, transmite marţi EFE, preluată de Agerpres.

Deplasarea celor 15 nave - între care trei canoniere şi opt nave rapide de desant - face parte din procedura „de rutină” de trecere în revistă a capacităţilor forţelor armate ruse la încheierea sezonului de iarnă, potrivit unui comunicat de presă al armatei ruse.

Transferul navelor s-a făcut pe canalul Volga - Don, care face legătura între Marea Caspică și Marea Neagră, prin Marea Azov.

SUA au comunicat pe cale diplomatică vinerea trecută Turciei trimiterea a două nave de război în Marea Neagră în conformitate cu prevederile tratatului de la Montreux (1936), care acordă Ankarei controlul asupra Strâmtorii Bosfor. Navele americane vor rămâne în zonă până la data de 4 mai, după cum a transmis Washingtonul.

SUA continuă să trimită şi avioane de recunoaştere în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Negre, iar miercurea trecută două bombardiere americane au realizat misiuni în Marea Egee.

Moscova a avertizat marţi Statele Unite ale Americii „să stea departe” de Rusia şi Crimeea, atenţionând că riscul de incidente este foarte ridicat. Avertismentul vine de la ministrul adjunct al afacerilor externe rus, Serghei Riabkov, informează agenţia de presă Interfax, preluată de Reuters, potrivit Agerpres.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a cerut marţi Rusiei să-şi retragă trupele pe care le comasează la frontiera cu Ucraina şi a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică, nu Moscova, este cea care va decide dacă Ucraina va deveni membră a organizaţiei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: