image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Maia Sandu cere reorganizarea activității Guvernului în sectorul energetic: „E dator să explice clar toate acțiunile”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu o reacție după criticile din spațiul public generate de înțelegerea cu Centrala de la Cuciurgan privind livrarea energiei electrice în schimbul cedării regiunii transnistrene întregului volum de gaze pentru luna decembrie, achiziționat de la Gazprom.

„Securitatea energetică este un element foarte important al securității țării și fiecare cetățean trebuie să fie informat despre deciziile luate în acest domeniu. Guvernul este dator să explice clar și fără întârziere toate acțiunile întreprinse pentru asigurarea cu energie electrică și gaze naturale pentru luna decembrie și perioada următoare, astfel ca societatea să înțeleagă care au fost circumstanțele și condițiile ce au determinat deciziile adoptate”, a declarat Maia Sandu, aflată în Statele Unite.

Șefa statului a solitat Guvernului să prezinte în timp util opțiunile de reorganizare a sectorului energetic.

„Situația tot mai complicată din domeniul energetic și nevoia de a urgenta elaborarea soluțiilor pe termen mediu și lung reconfirmă necesitatea reorganizării activității Guvernului în acest domeniu, așa cum a fost menționat și la ședința Consiliului Suprem de Securitate din 24 noiembrie 2022. Solicit Guvernului să prezinte în timp util opțiunile de reorganizare a sectorului. Guvernul trebuie să acorde atenție sporită domeniului energetic”, a mai spus președintele RM.

Precizăm că, sâmbătă, ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a anunțat că Chișinăul cedează Transnistriei cel puțin în luna decembrie, toate cele 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi (mai puțin de 50% din necesarul Republicii Moldova) pe care le primește Moldova de la Gazprom.

În schimb, Chișinăul ar urma să primească energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, gestionată de regimul separatist pro-rus de la Tiraspol, la prețul de 73 USD/MW – ceea ce înseamnă cu 11 USD mai scump față de prețul la care aceeași centrală livra curent Chișinăului până pe 1 noiembrie 2022. Decizia a generat critici în rândul experților din domeniu și a liderilor de opinie care consideră că, prin semnarea contractului Energocom-MGRES, Moldova constituțională a cedat totul enclavei ruse”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: