image
Sursa foto: Jurnal.md

Peste 9000 de copii și 700 de femei gravide din RM s-au infectat cu virusul Covid de la începutul pandemiei

Peste 15 mii de lucrători medicali din Republica Moldova au fost infectați cu virusul Covid de la începutul pandemiei, iar peste 80 de lucrători medicali au fost răpuși de această boală. Odată cu majorarea numărului de infectări, crește povara și asupra sistemului de sănătate. Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Tatiana Zatâc, a îndemnat populația să respecte întru totul restricțiile și recomandările medicilor epidemiologi pentru a reduce din povara asupra instituțiilor medicale.

Potrivit cifrelor prezentate de Ministerul Sănătății, din numărul total de lucrători infectați, 4697 sunt medici, iar 6614 - asistenți medicali, 2133 de infirmiere și 2439 de lucrători auxiliari. Pe parcursul ultimei săptămâni au fost testați 940 de lucrători medicali.

„Este o situație îngrijorătoare, deoarece numărul de persoane înregistrate astăzi este masiv, 1301 persoane, și această cifră se reflectă asupra spitalelor. Au fost identificate paturi noi în instituțiile spitalicești, dar situația rămâne a fi dificilă. De aceea rog toți cetățenii să respecte măsurile prevăzute de CNESP, pentru a nu face și mai dificilă această povară asupra spitalelor”, a spus Tatiana Zatâc.

Totodată, potrivit informațiilor prezentate de Ministerul Sănătății, până la momentul actual în RM au fost infectați cu acest virus 9250 de copii, în special cu vârsta 8-10 ani și 11 -17 ani.

Au fost infectate cu această boală și 774 de femei însărcinate.

Andrei Ciuburciu, de la Direcția control de stat în sănătate din cadrul ANSP a declarat că în legătură cu majorarea numărului de cazuri de covid, responsabilii Agenției au efectuat mai multe controale inopinate.

„Specialiștii au verificat 144 de instituții de educație, instituții medicale, de comerț, frizerii și farmacii. În cazul a zece instituții: trei școli, trei instituții de comerț și șase frizerii au fost depistate abateri și au fost perfectate procese verbale”, a spus expertul. Andrei Ciuburciu a mai declarat că deoarece situația epidemiologică se agravează astfel de controale inopinate vor continua, iar cei care vor comite abateri vor fi sancționați conform prevederilor legislației.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: