image
Sursa foto: investigatii.md

Chișinăul cere asigurarea liberei circulații pentru profesorii din școlile cu predare în limba română din Transnistria

Biroul pentru reintegrare a organizat o ședință la care au participat reprezentanții ministerului Educației, Culturii și Cercetării de la Chișinău și reprezentanții administrației nerecunoscute de la Tiraspol. Autoritățile de la Chișinău au solicitat în cadrul ședinței asigurarea liberei circulații pentru elevii și profesorii de la cele opt instituții de învățământ cu predare în limba română din stânga Nistrului.

Potrivit unui comunicat emis de Biroul politici de reintegrare, Chișinăul a informat Tiraspolul despre modelele de activitate pentru începerea anului de studii 2020 – 2021 în contextul situației epidemiologice și totodată a solicitat eliminarea dificultăților cu care se confruntă cele opt instituții de învățământ.

Reprezentanții Chișinăului au insistat asupra asigurării liberei circulații a celor 1500 de elevi și circa 400 de cadre didactice din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană, precum și a mijloacelor de transport care le aparțin , pentru a putea asigura instituțiile cu dezinfectanți, măști, săpun lichid, materiale didactice, dar și alte bunuri necesare pentru a asigura buna funcționare a procesului educațional.

Totodată responsabilii de la Chișinău au amintit de Decizia protocolară din 2017 care instituie mecanismul ce asigură dreptul la libera circulație a profesorilor și elevilor în baza legitimațiilor de serviciu și a carnetelor de elev.

Autoritățile de la Chișinău au insistat pe inadmisbilitatea prenotificării ori creării altor mecanisme solicitate de către partea transnistreană, sub pretextul pandemiei.

O altă solicitare înaintată de autoritățile de la Chișinău se referă la admiterea ambulanțelor în stânga Nistrului pentru prestarea asistenței medicale urgente elevilor și cadrelor didactice din instituțiile de învățământ menționate, ei fiind deținători de poliță de asigurare medicală eliberate de CNAM.

Amintim că potrivit unui raport al Asociației Promo Lex, din luna martie până în prezent, situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a înregistrat un regres.

Cea mai mare problemă a fost instalarea celor 37 de posturi militare nelegitime în Zona de Securitate. Aceste probleme au creat altele. Oamenii au fost izolați. Cei din Cocieri, Molovata Nouă au rămas cu o singură cale de acces, bacul de pe Nistru. Ca urmare a restricțiilor, la mai multe categorii de persoane li s-a îngrădit dreptul la libera circulație. Este vorba de medici, fermieri și unii angajați ai instituțiilor de stat cum este poliția.

Totodată posturile militare ilegale, instituite de autoritățile neconstituționale de la Tiraspol, continuă să împovăreze viața oamenilor din regiune. Autoritățile neconstituționale ignoră solicitările primarilor și ale Biroului de reintegrare de la Chișinău care au cerut în repetate rânduri eliminarea acestora.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: