image
Sursa foto: jurnal.md

Din 1 aprilie toate pensiile vor fi indexate cu 4,83%; Pensia minimă pentru limită de vârstă se va majora cu 52 de lei

Casa Naţională de Asigurări Sociale anunță că pensiile pentru cei 682.194 de beneficiari vor fi indexate din 1 aprilie cu 4,83%. Dacă până acum cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă constituia 1.079 lei, din 1 aprilie acesta va fi de 1.131 de lei, cu 52 de lei mai mult. Asta în timp ce minimul de existenţă pentru un pensionar a constituit anul trecut 1.726 de lei.

Indexarea este prevăzută pentru toate pensiile stabilite şi recalculate în temeiul Legii privind sistemul public de pensii, pensiile pentru vechime în muncă, pensiile funcţionarilor publici și pensiile colaboratorilor vamali.

Vor mai fi indexate pensiile stabilite în temeiul Legii privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl, pensiile stabilite în temeiul Legii asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri.

Mecanismul de indexare a fost aplicat și pentru plăţile capitalizate, îndemnizaţiile de dizabilitate survenite ca urmare a unui accident de muncă și boli profesionale şi compensaţiile băneşti lunare stabilite participanţilor la lichidarea consecințelor catastrofei Cernobâl.

Totodată, în cazul unei dizabilităţi severe cuantumul pensiei minime de dizabilitate va fi de 848 de lei, în cazul unei dizabilităţi accentuate – 792 de lei, iar în cazul unei dizabilităţi medii – 565 de lei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: