Breaking News

image
Sursa foto: privesc.eu

Voicu, despre crima din Elizaveta şi testarea psihologică a angajaților MAI: Când nu sunt mai buni, sunt trecuți și așa

Ministrul de Interne, Pavel Voicu, invitat la audieri în cadrul Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, a dat asigurări că dosarul de la Elizaveta, municipiul Bălţi, în care un tânăr de 23 de ani a fost împuşcat mortal de un carabinier, nu va fi tergiversat ori muşamalizat şi că infractorul va sta la puşcărie.

Cât despre testarea psihologică a angajaților MAI, Voicu a recunoscut că există o problemă și că, „în lipsa unora mai buni, membrii Comisiei îi trec aşa”.

Subiectul legat de infracţiunea de la Elizaveta a fost abordat de deputata Arina Spătaru, care s-a interesat în ce mod persoane cu un comportament dezechilibrat, ca în cazul ofiţerului implicat în această crimă, ajung să facă parte din organele de forță.

„Carabinierul este un om cu studii, are un loc de muncă, are familie, are copil, dar a săvârşit această crimă. Cum sunt filtrate persoanele pe care le angajaţi? Înţeleg că există o problemă mare legată de lipsa de cadre în instituţia pe care o reprezentaţi, dar poate e cazul să fie revăzute indicatoarele de performanţă”, a sugerat deputata.

La rândul său, Pavel Voicu a recunoscut că există o problemă la acest capitol. „În MAI sunt peste 17 mii de angajaţi. Evident că nimeresc şi din aceştia. Noi am solicitat Ministerului Sănătăţii, şi anume Comisiei de selectare şi angajare a poliţiei, care efectuează verificarea psihologică a angajaţilor noştri, să verifice cât de echilibrat psihologic este carabinierul. Evident, în rândurile noastre trebuie să ajungă oameni competenţi, însă din lipsa unora mai buni membrii Comisiei îi trec aşa”, a spus Voicu.

Potrivit ministrului, principalele cauze care contribuie la agravarea situaţiei criminogene în RM sunt lipsa locurilor de muncă în rândul populaţiei, a ocupaţiei în rândurile tinerilor şi consumul de alcool.

Voicu s-a referit şi la crima care a avut loc în seara de Revelion la Costeşti. „Tânărul sărbătorea cu 15 persoane la cineva în ospeţie. Agresorul a venit cu o domnişoară. Au apărut discuţii între ei în stradă şi un conflict după care a început maltratarea acelei persoane. Dar nu înţeleg de ce toată vina trebuie să o poarte poliţia. Cred că problema este şi a societăţii, din moment ce stăteau în jurul lui 15 colegi, prieteni, şi se uitau cum e maltratat cu cruzime şi nu au intervenit, nu au apelat poliţia...”, a adăugat Voicu.

Acesta a mai precizat că în loc de zece inspectori de sector, în raionul Ilaoveni sunt angajaţi doar cinci inspectori care monitorizează situaţia în opt sate.

În 2019 au fost înregistrate 167 de omoruri, cu opt mai multe decât în anul precedent, şi a crescut numărul violurilor cu 61 de cazuri.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: