image
Sursa foto: rfi.ro

Klaus Iohannis: „Interconectările directe dintre România şi R. Moldova privind energia electrică sunt total insuficiente”

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat la Vilnius că România sprijină Republica Moldova în contextul atacurilor ruseşti de miercuri care au afectat şi alimentarea cu energie electrică în Moldova și va continua să facă acest lucru și în viitor, însă interconectările directe dintre cele două țări sunt insuficiente.

Liderul de la Cotroceni a spus că acest lucru se va îmbunătăți în scurt timp. Întrebat de jurnaliști, dacă România poate sprijini Republica Moldova cu energie electrică pe termen lung, șeful statului român a spus:

„Evident că noi ajutăm Republica Moldova. Până în momentul de față am livrat tot ce a trebuit, respectiv tot ce ni s-a cerut, însă aceste sincope în alimentarea cu electricitate apar dintr-un motiv foarte clar. Interconectările directe dintre România și Republica Moldova sunt total insuficiente, acest aspect a fost neglijat ani de zile și în momentul de față, chiar dacă România oferă electricitate Republicii Moldova, o parte semnificativă merge prin Ucraina și este ca atare supusă acestor atacuri”, a explicat Klaus Iohannis, într-o conferință comună cu președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda.

Președintele României a dat asigurări că există deja planuri pentru mai multe interconectări directe între România și Republica Moldova și în ceea ce privește gazul, dar și transportul pe șosea.

„Noi suntem dispuși să ajutăm Republica Moldova, dar lipsa interconectărilor de tot felul este o problemă reală în acest moment. Există planuri, se lucrează la ele și am speranța ca în scurt timp, aceste chestiuni să fie îmbunătățite”, a mai spus Klaus Iohannis, citat de Libertatea.ro.

Amintim că, miercuri, o pană de curent a afectat Republica Moldova timp de mai multe ore, din cauza bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean.

Noutăţile partenerilor

comentarii: