image
Sursa foto: digi24.ro

Iranul a atacat două baze militare SUA din Irak: Teheranul cere din nou retragerea trupelor americane din Orientul Mijlociu

Cel puțin 20 rachete au lovit marți noapte baza aeriană al-Asad și baza miliară din Erbil, din nordul și vestul Irakului, care găzduiesc soldați americani, informează CNN. Atacul a fost inițiat de pe teritoriul Iranului, iar rachetele folosite ar fi balistice. Teheranul a revendicat atacul și a spus că este riposta pentru uciderea generalului Qasem Soleimani, care a fost înmormântat marți. De asemenea, Iranul a transmis un avertisment către aliații americanilor.

Armata iraniană a cerut din nou retragerea trupelor americane din Orientul Mijlociu după ce Gărzile Revoluționare de elită din Iran au lansat mai multe atacuri aeriene asupra țintelor SUA din Irak, a informat miercuri televiziunea de stat de la Teheran.

„Acum că ne-au înțeles puterea, este timpul ca Statele Unite să își retragă trupele din Orientul Mijlociu”, a transmis printr-un comunicat comandantul militar al Gărzile Revoluționare, Mohammad Baqeri, potrivit televiziunii de stat.

Televiziunea de stat iraniană a anunţat că cel puţin 80 de „terorişti americani” au fost ucişi în atacuri, adăugând că niciuna dintre rachete nu a fost interceptată.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a discutat la telefon cu premierul guvernului regional kurd, Masrour Barzani, despre atacul cu rachete iranian, a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Morgan Ortagus.

Pompeo l-a pus la curent pe Barzani cu privire la atacurile cu rachete ale Iranului asupra bazelor americane din Irak, inclusiv cea din Erbil, a precizat Ortagus în comunicat.

„Secretarul de stat (Pompeo) şi premierul Barzani au convenit să rămână în contact permanent în contextul evoluţiei situaţiei” în zonă, a spus purtătorul de cuvânt.

„Am convenit asupra importanţei detensionării situaţiei din Irak prin reţinere şi dialog”, a notat la rândul său Barzani pe Twitter.

Iranienii au anunțat că au folosit 22 de rachete, 7 dintre ele au vizat baza Al Asad, din vest, iar restul baza Erbil, din nord.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: