image
Sursa foto: balkaneu.com

Raportul GRECO al Consiliului Europei: Moldova, printre statele care ignoră recomandările anticorupție

Republica Moldova se află printre statele cu un grad scăzut de implementare a recomandărilor privind corupția în rândul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor, emise de Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO), organism al Consiliului Europei.

Până la sfârșitul anului trecut, autoritățile de la Chișinău au implementat integral patru din cele 18 recomandări emise de GRECO, adică 22 la sută. Nouă recomandări au fost implementate parțial (50%), iar cinci recomandări nu au fost implementate (28%).

La 31 decembrie 2019, Republica Moldova se număra printre țările cu o proporție foarte mare de recomandări care nu au fost complet implementate în ceea ce privește parlamentarii (86%). Alte paisprezece țări nu au pus în aplicare în totalitate niciuna din recomandările GRECO în ceea ce privește parlamentarii sunt Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Cehia, Danemarca, Germania, Italia, Malta, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania și Turcia.

Țara noastră se numără și printre statele cu o proporție foarte mare de recomandări care nu au fost complet implementate: Belgia (88%), Armenia (86%), Ungaria (86%), Macedonia de Nord (86%), Republica Moldova (83%), Polonia (83%) ), Lituania (80%) și Luxemburg (80%).

Precizăm că anterior GRECO a solicitat autorităților RM să raporteze cu privire la punerea în aplicare a recomandărilor în așteptare până la 30 iunie 2020.

raport grecoraport greco

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: