image
Sursa foto: privesc.eu

Dinu Plângău: O persoană apropiată lui Dorin Damir - intermediară între Plahotniuc și CC în tentativa de puci din iunie 2019

Dorin Damir, finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc, a fost persoana intermediară dintre judecătorii Curții Constituționație și fostul președinte al PD în timpul tentativei de puci anticonstituțional din iunie 2019. Informația a fost făcută publică de către deputatul PPDA Dinu Plângău, membru al Comisiei de anchetă privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de PD prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale.

Potrivit lui Dinu Plângău, în prima perioadă de activitate au fost audiați toți angajații Curții Constituționale. În urma acestor audieri Comisia a depistat o serie de încălcări de procedură în procesul adoptării actelor emise de CCM în perioada 7-14 iunie, precum și exercitarea anumitor ingerințe de ordin politic sau străine prevederilor constituționale. Judecătorii Curții au refuzat categoric să fie audiați.

„Astfel, Comisia a aflat despre existența unei persoane intermediare între judecătorii Curții și Vladimir Plahotniuc, persoana în cauză fiind apropiată lui Dorin Damir, finul de cununie a lui Vladimir Plahotniuc”, a declarat Dinu Plângău.

Ulterior Comisia de anchetă a audiat mai mulți angajați ai MAI, printre care Mihai Harabagiu, Marin Maxian, Andrei Sârbu, Alexandru Pânzari, Corneliu Groza, Gheorghe Cavcaliuc, Mihai Ciubaciuc.

În urma acestor audieri, Comisia a aflat că, în timpul aşa-ziselor proteste, corturile IGSU au fost transmise în folosința protestatarilor care au pichetat clădirile instituțiilor de stat prin intermediul IGP, la solicitarea lui Alexandru Pânzari și la ordinul verbal al fostului ministru de interne Alexandru Jizdan.

Mai mult ca atât, în cadrul audierilor, Comisia a aflat că Alexandru Pânzari ar fi dat indicații verbale mai multor angajați ai MAI de a nu admite accesul deputaţilor în insituțiile de stat înconjurate de protestari.

„Justificarea lui Pânzari în acest sens a fost extrem de dubioasă, suspectă şi chiar lipsită de orice logică: dânsul susţine că a dat acest ordin verbal pentru a proteja deputații. Or deputaților trebuie să li se asigure accesul în instituţiile statului, pentru că acesta e dreptul lor inalienabil şi îngrădirea acestuia este o ilegalitate”, a adăugat deputatul PPDA.

În urma audierii mai multor ofițeri de rang înalt din cadrul Armatei Naționale, Comisia a aflat că la 9 iunie Vladimir Plahotniuc, împreună cu Eugeniu Sturza și Pavel Filip, i-au chemat pe toți în sala de ședințe a Marelui Stat Major, unde Plahotniuc a susţinut discursuri politice. După această ședință mai multor ofițeri li s-a ordonat să fie „pe alarmă” și să „protejeze” edificiile statului.

În cadrul lucrărilor Comisiei de anchetă au fost audiați Harunjen și Chitoroagă care au fost întrebați cum a fost elaborată şi semnată într-o singură zi pețiția procurorilor în așa-numita apărare a independenței procuraturii. Procurorii nu au putut oferi nicio explicație asupra evenimentelor care s-au întâmplat în perioada 7-14 iunie.

Precizăm că termenul de activitate a Comisiei de anchetă a expirat, fără a fi prezentat un raport final. Plenul Parlamentului a refuzat să voteze inițiativa lui Dinu Plângău de a prelungi termenul de activitate și în consecinţă Comisia nu mai există.

Noutăţile partenerilor

comentarii: