image
Sursa foto: mediafax.ro

Marea Britanie avertizează Rusia să nu folosească cetăţeanul american deţinut pentru spionaj drept pion

Marea Britanie a făcut apel Rusiei să nu îl folosească pe Paul Whelan, cetăţeanul american reţinut pentru spionaj în Moscova, drept pion în disputa diplomatică dintre cele două ţări, relatează Euronews.

„Indivizii nu ar trebui folosiţi drept pion pentru a obţine un avantaj diplomatic. Suntem extrem de îngrijoraţi în ceea ce îl priveşte pe Paul Whelan. Am oferit asistenţă consulară”, a declarat vineri Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe.

Paul Whelan, în vârstă de 48 de ani, a fost reţinut în urmă cu o săptămână de către Serviciul Federal de Securitate din Rusia, în urma unor acuzaţii de spionaj. Whelan este veteran al Marinei americane şi deţine de asemenea şi cetăţenie britanică, scrie mediafax.ro.

Familia lui Whelan a negat acuzaţiile care îi sunt aduse acestuia, motivând că veteranul se afla în Moscova pentru a participa la o nuntă.

Secretarul american de Stat Mike Pompeo a transmis miercuri că Statele Unite cer eliberarea imediată a lui Paul Whelan, reţinut în Rusia în urma unei acuzaţii de spionaj în favoarea SUA.

De asemenea, secretarul de Stat a cerut explicaţii privind reţinerea acestuia şi acuzaţiile care îi sunt aduse. FSB nu a oferit momentan detalii privind presupusele acţiuni ilegale ale lui Whelan în Rusia.

Dacă va fi găsit vinovat, Whelan ar putea fi condamnat la o pedeapsă cuprinsă între 10 şi 20 de ani de închisoare.

Citeşte mai mult despre

comentarii: