image
Sursa foto: ccrm.md

Expert în energetică: „Calmați-vă, rușii nu ne vor închide gazul!”

Tudor Șoitu, expert în domeniul energetic și ex-vicedirector al Curții de Conturi, se arată absolut convins că Gazpromul nu va opri mâine gazul, pentru a nu avea de suferit regiunea transnistreană. Rușii nu au alte căi de a aproviziona cu gaz stânga Nistrului decât prin „Moldovagaz”, de aceea livrările către țara noastră nu vor fi deconectate, în schimb prețul va crește semnificativ, consideră specialistul.

Dacă Kremlinul nu ar fi avut interes pentru enclava separatistă transnistreană, este de părere expertul, R. Moldova demult ar fi fost debranșată de la gazul rusesc.

„Gazpromul nu are nevoie de noi, ci doar de Transnistria. Ucrainenii nu le permit rușilor să trimită gaz numai pentru transnistreni, căci contractul este semnat cu Moldova. Și atunci Rusiei îi convine ca transnistrenii să ia mai mult gaz decât noi și să nu plătească pentru el nicio boabă. Așa se formează o datorie uriașă, cu care vor să ne încalțe pe noi”, a declarat Tudor Șoitu, pentru Jurnal.md.

„Să nu ziceți că nu v-am spus”

În aceste condiții, remarcă specialistul, Rusia va avea doar de câștigat dacă va majora prețul la gaze pentru R. Moldova, căci astfel va crește și datoria Transnistriei, impusă Chișinăului.

„Rușii fac politică din gaz. Să nu ziceți că nu v-am spus. Noi o să avem gaz de la ei, dar la prețuri destul de mari. Când prețul e mai mic, mai puțin se fură, dar cu cât el crește, se fură mai mult”, a opinat expertul.

Solicitat să se pronunțe pe marginea declarațiilor lui Victor Parlicov, fost șef al ANRE, care a declarat la o emisiune televizată că Gazprom nu a rezervat capacități necesare pentru transportul gazelor naturale pentru luna octombrie în Ucraina, Tudor Șoitu s-a arătat nedumerit de afirmațiile colegului său.

„Să nu grăiască Parlicov așa ceva. El ce, a vorbit cu Miller (directorul general la Gazprom – n.r.) și acela i-a dezvăluit așa secrete? Hai să vedem cine va avea dreptate: Parlicov sau eu”, a mai spus Tudor Șoitu.

Fără gaz rusesc, vom avea nevoie de 500 de milioane de metri cubi de gaz

În cazul în care totuși Parlicov va avea dreptate și vom rămâne fără gaz rusesc, Șoitu estimează că R. Moldova va avea nevoie pentru sezonul rece de aproape 500 de milioane de metri cubi de gaze naturale, dintre care 300 de metri cubi - pentru cetățenii care dețin apartamente cu încălzire individuală, iar restul - pentru întreprinderile dependente de utilizarea gazului. În schimb, CET-urile vor fi trecute la păcură, asigurând energia termică necesară pentru imobilele cu încălzire centralizată.

Menționăm că Victor Parlicov a declarat că, de mâine, 1 octombrie, Gazprom ne va sista complet livrările de gaze naturale sau va reduce volumele. „Ceva se coace. Gazprom nu a rezervat capacități pentru transportul gazelor naturale necesare pentru octombrie în Ucraina. Respectiv, pentru luna octombrie rămâne doar volumul rezervat anterior de 5,7 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce, probabil, nu va acoperi integral necesitățile R. Moldova”, a menționat fostul șef al ANRE.

Gazprom încă nu a anunțat dacă va livra gaz R. Moldova, începânăd cu ziua de mâine.

Noutăţile partenerilor

comentarii: