image
Sursa foto: foto simbol

Ministerul Agriculturii a finisat evaluarea pagubelor; Seceta și înghețurile au afectat până la 80% din semănături și livezi

În anul 2019 – 2020 au fost însămânțate cu culturi de toamnă circa 415 mii ha de pământ. Seceta și înghețurile de primăvară au afectat circa 215 mii ha: în proporție de 25% în Nord și până la 60-80% în Centru și Sud. Anunțul a fost făcut de Ministerul Agriculturii după finisarea evaluării pagubelor provocate de seceta hidrologică.

Potrivit aceleiași surse circa 19 mii de ha de terenuri puternic afectate, inclusiv – 10,3 mii ha de grâu, au fost recultivate și semănate a doua oară

Totodată ministrul Agriculturii, Ion Perju a menționat că înghețurile din primăvara anului curent au afectat până la 80% din suprafețele de livezi. Roada de cais a fost afectată în proporție de 70-80 la sută, cea de piersic - 50%, cireșii - 40-50%, iar livezile de măr - 25%.

Conform prognozelor recolta de fructe în acest an va fi cu 15-20% în diminuare comparativ cu media ultimilor 3 ani, inclusiv și recolta de struguri.

Recolta de legume va fi la nivelul ultimilor ani, cu un spor semnificativ a producției pe teren protejat, reieșind din specificul că aceste suprafețe de obicei sunt irigate.

În cadrul unei ședințe care a avut loc la Guvern, ministrul Ion Perju a precizat că responsabilii de la minister au elaborat un Plan de acțiuni cu propuneri concrete de atenuare a consecințelor calamităților naturale și susținere a agenților economici din sector.

La rândul său, premierul Ion Chicu a anunțat că Guvernul intenționează să susțină crearea unui mecanism accesibil de asigurare în agricultură și propunerile de a subvenționa, din fondurile AIPA, proiecte bazate pe tehnologii moderne în agricultură.

„Am elaborat și am aprobat un set de măsuri menite să susțină afacerile, inclusiv în agricultură. Subvenționarea dobânzilor pentru credite și recuperarea TVA sunt unele din ele. Rog MADRM și Ministerul Finanțelor să organizeze sesiuni de instruiri în regiunile țării pentru a informa agricultorii cum pot beneficia de instrumentele existente și cele în proces de elaborare. Susțin ideea creării fondului semincer de rezervă și cred că trebuie să dezvoltăm capacitățile de producere a semințelor autohtone”, a spus Ion Chicu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: