image
Sursa foto: captură video

Două orașe din China, închise: Prizonieri în metropolele cu milioane de oameni, punctul zero al epidemiei care sperie lumea

Panica și nemulțumirea s-au instalat în Wuhan, metropola cu 11 milioane de oameni care a fost practic închisă de autoritățile chineze, joi dimineață, în încercarea de a izola coronavirusul care a făcut deja 17 victime și care s-a extins în mai multe orașe din China și chiar în afara granițelor, scriu BBC News și The Guardian. În cursul zilei de joi, autoritățile au anunțat închiderea unui al doilea oraș, Huanggang.

Autoritățile au suspendat autobuzele, trenurile, metrourile, feriboturile și avioanele în Wuhan, metropola din centrul Chinei, iar cetățenilor li s-a spus să nu părăsească orașul.

Este o tentativă drastică a guvernului de a opri răspândirea virusului care a plecat chiar din Wuhan și care a ucis 17 oameni și a îmbolnăvit peste 570, potrivit ultimului bilanț. La câteva ore după închiderea orașului Wuhan, autoritățile au luat o decizie similară pentru Huanggang, o metropolă cu peste 7 milioane de locuitori, scrie libertatea.ro.

Decizia urma să intre în vigoare la finalul zilei de joi. Huanggang se află la 70 de kilometri de Wuhan și a înregistrat deja 12 cazuri de infectare. Un al treilea oraș, Ezhou, a anunțat deja că își va închide gările. Între timp, în Wuhan, efectul măsurilor s-a văzut imediat. Farmaciile au vândut toate măștile cu care locuitorii speră să se protejeze în fața virusului.

Rafturile supermarketurilor s-au golit pe măsură ce rezidenții și-au făcut rezerve de mâncare acasă. Benzinăriile au fost copleșite de numeroasele mașini care au venit să își umple rezervoarele, pe fondul zvonurilor că stocurile de carburanți sunt golite.

Iar cetățenii se plâng deja că mulți comercianți au mărit prețurile la mâncare pentru a profita de criză.

Zvonurile zboară pe rețelele sociale

Informațiile neconfirmate care s-au răspândit ca fulgerul în rândul populației nu au ajutat cu nimic starea de spirit. Una dintre aceste informații spune că pacienții nu mai sunt primiți la spitalele care nu mai au loc. ”Oamenii infectați ar putea sta printre noi fără să știm. E înfricoșător”, a declarat un rezident pentru Guardian.

„Sunt un pic panicată pentru că inițial, guvernul a spus că nu e nimic serios, așa că nimeni nu s-a îngrijorat. Apoi, azi dimineață, Wuhan a fost închis. Cred că reacția inițială a autorităților nu a fost una corectă”, a declarat Wang Ying, un funcționar public, pentru Guardian.

Mulți oameni sunt nemulțumiți de faptul că oficialii nu au lansat avertismente drastice încă de la început, pentru a împiedica răspândirea virusului. „A trecut o lună de la descoperirea primului caz și abia acum se gândesc să închidă orașul? Se mișcă cam încet, nu?”, a scris un utilizator al rețelei sociale Weibo.

Cine erau persoanele decedate

Joi, oficialii chinezi au oferit primele informații despre identitatea persoanelor decedate. Potrivit autorităților, cea mai tânără victimă avea 48 de ani și în general, majoritatea celor decedați erau persoane vârstnice, care sufereau de alte boli cronice precum Parkinson sau diabet. Toate victimele locuiau în provincia Hubei, a cărei capitală este orașul Wuhan. Se presupune că virusul s-a transmis de la un animal la om, într-o piață de animale din Wuhan, care a fost între timp închisă de autorități. Între timp, virusul a început să se transmită de la om la om.

Un important centru economic al țării

Wuhan, un oraș cu o istorie de 3500 de ani, este capitala provinciei Hubei, cea mai populată metropolă din centrul Chinei și a șaptea ca număr de locuitori din întreaga țară. Este situat în partea de est a câmpiei Jianghan, la confluența fluviilor Yangtze și Han. Orașul este considerat azi centrul politic, economic, financiar, comercial, cultural și educațional din China centrală. Este un nod important de transport, cu zeci de linii de cale ferată și autostrăzi care trec prin oraș și îl leagă de alte metropole chineze. De zeci de ani, Wuhan a fost un centru industrial major al Chinei, iar acest rol este valabil și în prezent.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: