image
Sursa foto: jurnal.md

Șeful APP a numit ilegal un reprezentant al statului la SA „Moldovagaz”; „Se atentează la securitatea energetică a RM”

Agenția Proprietății Publice a emis pe data de 11 iunie 2021 un ordin privind desemnarea în calitate de reprezentant al Statutului în cadrul SA „Moldovagaz”, fără să anunțe Ministerul Economiei și Infrastructurii, pe Marian Mamei și, totodată, a înaintat această persoană în calitate de membru al consiliului societății respective. În același timp APP l-a propus în consiliul SA „Moldovagaz” pe Mihai Șoțchi, vicedirector APP.

Statutul întreprinderii prevede că reprezentanții Republicii Moldova în Consiliul ”Moldovagaz” și comisia de cenzori sunt delegați din cadrul ministerului de ramură, adică din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructuri. Abaterile au fost semnalate de deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari.

„Marian Mamei este foarte departe de sectorul energetic și deține funcția de șef al direcției infrastructura calității și securitatea industrială în cadrul MEI. Unicul „merit” al acestuia este că dânsul este o persoană apropiată de Vadim Ceban, și că această candidatură a fost coordonată cu Igor Dodon. Tot el recent a devenit membru al consiliului SA „Red Nord” fără să fi fost înaintat de către MEI”, precizează Alexandru Slusari.

Deputatul mai observă că în situația unui haos guvernamental și riscuri pentru actuala guvernare în frunte cu Dodon de a pierde puterea, APP depășește toate liniile roșii.

„Ministerul Economiei și Infrastructurii nici nu a fost anunțat despre data desfășurării și ordinea de zi a adunării generale a SA ”Moldovagaz”.

Drept urmare, MEI a înaintat pe 29 iunie un demers către APP cu solicitarea revocării candidaturilor, desemnate de Agenție pentru organele de conducere a concernului moldo-rus și promovarea candidaților înaintate de Minister conform statutului societății.

Demersul MEI a fost ignorat, și pe 30 iunie 2021 a avut loc adunarea generală a acționarilor ”Moldovagaz”, după scenariul, desenat de Dodon și Vadim Ceban”, a mai spus Alexandru Slusari.

Deputatul solicită o reacție din partea Guvernului și a PG în legătură cu acest caz. Totodată consideră că este necesară convocarea urgentă a ședinței Consiliului Suprem de Securitate în vederea discutării situației în cadrul întreprinderii „Moldovagaz”, de funcționarea căreia depinde securitatea energetică a RM.

SS
SS
SS

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: