image
Sursa foto: economictimes.indiatimes.com

COVID-19, patru scenarii pregătite în RM; A fost creat Centrul Unic de Comandă la IGSU; Dodon: Nu luați cu asalt magazinele

În Republica Moldova a fost instituit un Centru Unic de Comandă la Inspectorarul General al Situațiilor de Urgență, care va fi condus de președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu. Decizia a fost luată astăzi la ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Prima ședință a Centrului Unic de Comandă va avea loc astăzi, la 16:30.

Potrivit președintelui Igor Dodon, în prezent în Republica Moldova sunt 300 de teste pentru diagnosticarea cu COVID-19. „O mie de teste urmează să le primim mâine de la OMS”, a precizat Dodon.

Șeful statului a precizat că la Consiliul Suprem de Securitate au fost examinate patru scenarii cu privire la posibila evoluție a situației.

„Primul scenariu se referă la situația actuală. Majorarea numărului de cazuri până la 400, până la o mie și peste o mie de cazuri depistate. Pentru fiecare din ele am elaborat protocoale despre cum să reacționeze instituțiile. Instituțiile medicale sunt pregătite, sunt locuri în spitalele în Chișinău, avem suficient echipament medical și medici care să asigure gestionarea crizei pentru scenariul nr. 2”, a spus Dodon.

Acesta a menționat că detalii despre pregătirea în cazul scenariului nr. 3 și nr. 4 vor fi oferite după ședința de la 16:30.

„Am solicitat sprijin logistic și spațiu de la Ministerul Apărării în cazul în care ajungem la aceste scenarii”, a spus Igor Dodon.

Șeful statului a adăugat că nu există riscuri cu privire la securitatea alimentară. „De aceea mesajul către cetățeni e să nu luați cu asalt magazinele”, a spus Dodon.

Totodată, MAI și Poliția de Frontieră urmează să consolideze controlul la frontieră, în special din partea celor care vin din zonele afectate. Dinamica arată că, în ultimele 24 de ore, fluxul la punctele de trecere a scăzut la 19 mii de la 24 – 28 de mii cât era zilnic.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: