image
Sursa foto: AP

Un nou fakenews promovat de mass-media pro-PSRM, criticat dur la Bruxelles; Europarlamentar: „Au scopul de a discredita UE”

Critici dure de la Bruxelles cu privire la știrea falsă promovată de mai multe portaluri pro-PSRM, precum că Maia Sandu ar fi solicitat Uniunii Europene „instituirea unui embargo motivat politic” la exportul produselor agricole moldovenești.

Președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova și vicepreședintele Partidului Popular European, Siegfried Mureșan, a condamnat publicarea unor astfel de falsuri.

„Condamn ferm fabricarea și promovarea persistentă a știrilor false în Moldova cu scopul unic de a discredita un fost prim-ministru și Uniunea Europeană. Este inacceptabil ca astfel de eforturi să fie depuse pentru atacuri politice motivate sub forma știrilor false, în loc să concentreze toate acțiunile pentru gestionarea actualei crize economice și de sănătate”, a reacționat Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul a făcut apel la toate forțele politice de la Chișinău „să se abțină de la astfel de metode dezonorante” și a îndemnat mass-media să contribuie la informarea corectă a cetățenilor.

Totodată, Mureșan a îndemnat societatea civilă să demaște minciunile și campaniile de dezinformare care au drept scop informarea greșită a cetățenilor Republicii Moldova și subminarea eforturilor Uniunii Europene în sprijinul Moldovei.

„În ciuda situației complicate pe care toată Europa o parcurge astăzi, Uniunea rămâne un prieten al cetățenilor Republicii Moldova și un partener al întreprinzătorilor și al economiei acesteia. Lucrăm din greu pentru a oferi în continuare tot ajutorul posibil și pentru a sprijini Moldova în timpul epidemiei de COVID19 și dincolo de aceasta”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Precizăm că, la 19 martie, portalul Enews.md a publicat un articol cu titlul: „Maia Sandu. Ce le scriu politicienii informatori comisarilor europeni în denunțuri”. În articol se menționat că „în data de 4 februarie 2020, lidera PAS i-a scris Comisarului European pentru Comerț, Phil Hogan, o scrisoare în care „îl denunță pe președintele Republicii Moldova, Igor Dodon”. Maia Sandu i-ar fi „solicitat Comisarului pentru Comerț al UE să introducă un embargo motivat politic asupra produselor agricole din Moldova”, deoarece această restricție „va afecta foarte mult cariera politică a lui Igor Dodon și îl va împiedica să fie ales președinte în 2020”.

Potrivit Stopfals.md, știrea a fost preluată integral de alte portaluri care anterior au publicat informații false despre Maia Sandu, inclusiv: Kp.md, Democracy.md și Today.md, cu titluri diferite, dar cu trimitere la Enews.md. La scurt timp după publicare, Kp.md și Enews.md au șters articolele și „scrisoarea”, însă Stopfals.md a reușit să le salveze. Democracy.md și Today.md au lăsat articolele pe site, dar au redat, într-o frază, reacția Maiei Sandu publicată pe Facebook. Aceeași informație a fost distribuită pe o rețea de socializare și de politologul Ernest Vardanean, care își spune consilier neoficial al președintelui Igor Dodon.

Aceeași informație a fost distribuită pe o rețea de socializare și de politologul Ernest Vardanean, care își spune consilier neoficial al președintelui Igor Dodon.

Maia Sandu a negat că ar fi expediat o asemenea scrisoare către UE.

„Am auzit că Igor Dodon vrea să închidă paginile care distribuie informații false. Îi propun să înceapă cu pagina de mai jos care tocmai a lansat o minciună josnică la adresa mea despre o scrisoare către UE, care nu a existat niciodată. Igor Dodon nu va face nimic pentru că el se ține la putere pe asemenea falsuri și minte atunci când zice că va lupta cu dezinformarea. Mâine o să depun cerere prealabilă împotriva acestui site mincinos (și a autorului Serghei Tcaci)”, a comentat liderul PAS.

„În timp ce toată planeta este îngrijorată de criza provocată de pandemie, Igor Dodon și echipa sa au o singură preocupare – fabricarea și răspândirea minciunilor. Ernest Vardanean, consilierul lui Dodon, și toată armata de dezinformatori finanțați de Președinte distribuie minciuni care nu doar mă acuză pe mine, dar și încearcă să discrediteze instituțiile Uniunii Europene, așa cum spune Peter Michalko, Ambasadorul UE în Republica Moldova, în mesajul său de dezmințire”, a adăugat Maia Sandu.

Reacția ambasadorului UE în Republica Moldova, Peter Michalko:

„Am văzut cu dezamăgire cum, chiar și în aceste vremuri dificile, dezinformarea continuă să fie inventată și răspândită. Este cazul știrilor false despre presupusa scrisoare a fostului premier Maia Sandu către un membru al Comisiei Europene, care ar pune Uniunea Europeană într-o lumină negativă în ochii poporului Republicii Moldova. Aceasta este o afirmație complet născocită, nefondată și dezgustătoare, iar autorii acesteia și cei care o răspândesc încearcă să discrediteze Uniunea Europeană și să genereze și mai multă incertitudine în societate. Uniunea Europeană va continua să ofere sprijinul său populației Republicii Moldova. Relațiile noastre cu Republica Moldova rămân bazate pe Acordul de asociere și DCFTA, iar principiul condiționalității stricte continuă să stea la baza cooperării noastre.”

Noutăţile partenerilor

comentarii: