image
Sursa foto: Profimedia Images

Decizia Comisiei Europene: Certificatul verde Covid va fi valabil doar nouă luni după vaccinarea cu a doua doză

Comisia Europeană a stabilit ca certificatul verde Covid să fie valabil doar nouă luni după vaccinarea cu a doua doză, în cazul călătoriilor dintr-o țară în alta. Doza a treia prelungește valabilitatea certificatului. Măsura intră în vigoare de la 1 februarie 2022.

Astăzi, Comisia a adoptat norme referitoare la certificatul digital al UE privind COVID, stabilind o perioadă de acceptare obligatorie de 9 luni (exact 270 de zile)a certificatelor de vaccinare pentru călătoriile în interiorul UE. Noua măsură va intra în vigoare în toate cele 27 de state membre UE începând cu 1 februarie. Regula se referă în primul rând la călătoriile între statele membre UE, dar Comisia recomandă țărilor UE să o aplice și la nivel național pentru a “oferi siguranță călătorilor și a reduce perturbările”, se arată într-un comunicat.

”O perioadă clară și uniformă de acceptare a certificatelor de vaccinare va garanta că măsurile privind călătoriile vor fi în continuare coordonate, astfel cum a solicitat Consiliul European în cadrul ultimei sale reuniuni din 16 decembrie 2021. Noile norme vor garanta că restricțiile se bazează pe cele mai bune dovezi științifice disponibile, precum și pe criterii obiective”, precizează Comisia.

Comisia a introdus, de asemenea, o nouă regulă pentru înregistrarea dozei de rapel în Certificatele Covid. A treia doză, administrată după încheierea schemei de vaccinare inițială trebuie înregistrată ca “3/3” în certificat. Un vaccin cu doză unică urmat de un rapel trebuie să scrie “2/1”, scrie Biziday.

După administrarea dozei booster, validitatea Certificatului de călătorie va fi extinsă fără o limită de timp deocamdată, deoarece în acest moment nu există destule informații despre durata protecției oferite de o a treia doză, a declarat un oficial UE. Potrivit Comisiei, 807 milioane de certificate de vaccin COVID au fost eliberate până în prezent în UE.

După ce regula va intra efectiv în vigoare, statele UE vor fi obligate să permită călătorilor complet imunizați și cu certificat valid accesul pe teritoriul lor. Totuși, fiecare țară în parte poate impune restricții suplimentare, precum dovada unui test Covid negativ sau carantina, dacă situația epidemiologică este în deteriorare.

Mai multe state membre ale Uniunii, precum Italia, Portugalia și Grecia, solicită deja turiștilor cu schema completă de vaccinare să prezinte la intrarea în țară și rezultatul negativ al unui test Covid, măsură considerată dăunătoare la adresa credibilității “pașaportului Covid”. Regula adoptată de Comisia Europeană permite guvernelor să decidă în parte în ceea ce privește valabilitatea certificatul pentru accesul la evenimente sau activități în spații închise, pe teritoriul lor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: