image
Sursa foto: Profimedia

OFICIAL: UEFA a aprobat reforma din Champions League, care va debuta cu un minicampionat cu 36 de echipe

UEFA și conducătorii celor mai puternice cluburi ale Europei sunt gata să ajungă la un acord privind proiectul controversat conform căruia două echipe care nu se califică în UEFA Champions League grație clasării în campionat să primească ”wild-card-uri” bazate pe coeficientul european.

UEFA a oficializat reforma din Liga Campionilor. Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a oficializat marţi reforma Ligii Campionilor, care va debuta cu un minicampionat cu 36 de echipe, în locul celor 32 de echipe care dispută astăzi faza grupelor.

Fiecărui club i se vor garanta opt meciuri în faza grupelor împotriva a opt adversari diferiţi (patru meciuri acasă, patru în deplasare), faţă de cele şase meciuri anterioare împotriva a trei echipe, jucate acasă şi în deplasare.

Primele opt echipe ale acestui minicampionat se vor califica automat în faza eliminatorie, în timp ce echipele care termină pe locurile 9 până la 24 vor disputa un play-off cu două etape pentru a-şi asigura locul în optimile competiţiei.

Planul ar urma să fie pus în aplicare începându cu sezonul 2024/2025. În primă instanță, s-a vorbit despre luarea în calcul al coeficientului clurilor din ultimele cinci sezoane, însă au fost propuse și alte variante și se pare că cea ”câștigătoare” va fi alta, din rațiuni financiare.

Britanicii de la The Athletic susțin că opțiunea cu cele mai mare șanse să fie aleasă este cea în care se are în vedere coeficientul UEFA al țărilor, nu al cluburilor individuale, iar perioada se reduce de la ultimele cinci sezoane la unul singur, cel precedent.

Astfel, primele patru ligi ale Europei, cele din Anglia, Spania, Italia și Germania, au cele mai mari șanse să primească încă un loc în Champions League, pe lângă cele patru avute deja. Dar UEFA va limita locurile fiecărei țări în cea mai prestigioasă competiție intercluburi la cinci.

Sursa menționată anterior susține că Aleksandr Ceferin vrea să anunțe cât mai repede o decizie în această speță, însă, având în vedere amploarea și importanța hotărârii, cel mai probabil, un comunicat va fi emis în săptămâna premergătoare finalei UCL de la Paris, dintre Real Madrid și Liverpool, de pe 28 mai.

Una dintre cele mai mari provocări este aceea de a găsi o modalitate de a pune la punct o variantă în care întregul sistem să nu fie decalat din princina meciurilor în plus care ar urma să se desfășoare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: