image
Sursa foto: amazon.com

Țările UE vor putea interzice produsele cosmetice care par comestibile

Țările Uniunii Europene vor putea interzice vânzarea produselor cosmetice care, datorită aspectului lor înșelător, ar putea fi confundate cu produse alimentare și pot pune în pericol sănătatea consumatorilor, în special a copiilor.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a statuat că interesul de a proteja siguranța persoanelor poate, în unele cazuri, să prevaleze asupra dreptului de a vinde anumite produse în forma care este considerată cea mai potrivită.

Sentința vine în urma unei dispute între compania britanică Get Fresh Cosmetics și autoritățile lituaniene, care au constatat că unele articole comercializate de companie în țara baltică, în special diferite tipuri de bombe de baie gazoasă, aveau aspectul unor produse alimentare, precum prăjituri, plăcinte sau alte „delicii” și au cerut companiei Get Fresh să le retragă de pe piață, deoarece aceștia au considerat că prezintă un risc de intoxicație pentru consumatori, în special pentru copiii care ar putea fi atrași de aspectul lor.

Curtea Administrativă Supremă a Lituaniei a solicitat instanței europene să ofere un aviz cu privire la modul de interpretare a dreptului UE, în special dacă „trebuie să se demonstreze cu dovezi obiective și fundamentate că introducerea în gură a unor produse care, deși nu sunt alimente, arată precum alimentele, pot prezenta riscuri pentru sănătate sau siguranță”, scrie DC News.

Judecătorii UE a afirmat că riscurile trebuie luate în considerare ”de la caz la caz”, dar autoritățile nu sunt obligate să furnizeze „date obiective și dovedite” care să demonstreze probabilitatea ca aceste produse să fie consumate în mod eronat ca alimente.

Pentru a fi interzis, articolul trebuie să aibă forma, mirosul, culoarea, aspectul, prezentarea, etichetarea, volumul sau dimensiunea unui produs alimentar, explică Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

În plus, caracteristicile de mai sus trebuie să fie astfel încât să fie previzibil faptul că oamenii, în special copiii, îl pot confunda cu un produs alimentar. De asemenea, trebuie să fie previzibil că, din motivele enumerate mai sus, copiii ar putea băga produsul în gură, provocând riscuri precum sufocarea, intoxicația, perforarea sau obstrucția tubului digestiv, potrivit declarației instanței.

Directiva interzice introducerea pe piață, importul, fabricarea sau exportul anumitor produse dacă sunt îndeplinite patru condiții cumulate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: