image
Sursa foto: euractiv.com

Gazprom spune că aprovizionarea cu gaze poate fi reluată doar pe Nord Stream 2

Compania rusă Gazprom a declarat luni că gazul a încetat să mai curgă din cele trei conducte de gaz Nord Stream avariate de sub Marea Baltică și că ar putea fi posibilă reluarea pompării prin conducta unică rămasă. Într-o declarație, Gazprom a precizat că presiunea în cele trei conducte s-a stabilizat și că se lucrează pentru a reduce riscurile de mediu.

Europa a lansat investigații după ce au fost descoperite scurgeri majore în cele două gazoducte rusești Nord Stream, fiecare formată din câte o pereche de conducte. Germania, Danemarca și Suedia consideră că a avut loc un sabotaj.

Nord Stream 1 a raportat o scădere semnificativă a presiunii pe ambele sale conducte, din cauza unor posibile spărturi, în timp ce Nord Stream 2 a raportat o scădere bruscă similară a presiunii pe linia sa „A”.

Gazprom a declarat că linia „B” a Nord Stream 2 ar putea exporta în continuare gaze către Europa, dacă se va lua decizia de a începe livrările.

Nord Stream 1 a fost pe deplin funcțional înainte ca Rusia să reducă și apoi să oprească fluxurile de gaz în ultimele șase luni, invocând neplata în ruble rusești și probleme tehnice.

Însă Nord Stream 2, recent finalizat, nu a fost niciodată pus în funcțiune, deoarece Germania, a înghețat procesul de autorizare în timp ce Rusia se pregătea să invadeze Ucraina, relatează Reuters, preluat de Adevătul.

„În cazul în care se va lua decizia de a începe livrările prin linia B a Nord Stream 2, gazele naturale vor fi pompate în conductă după ce integritatea sistemului va fi verificată și controlată de autoritățile de supraveghere”, a precizat sursa citată.

Noutăţile partenerilor

comentarii: